Ruim tweehonderd bomen sneuvelen voor bouwproject in Oudergem

JP
© BRUZZ
28/03/2024
Updated: 28/03/2024 14.55u

Exact 239 bomen moeten wijken voor een bouwproject in Oudergem. Tweederde daarvan werd woensdag al gekapt. “We krijgen er een grotere biodiversiteit voor terug,” zegt schepen van Stedenbouw Alain Lefebre (Défi).

Hoewel buurtbewoners zich al jaren tegen de bomenkap verzetten, komt deze niet als een verrassing. In 2023 werd een bouwvergunning verleend voor een 'project Coté Colline', een vastgoedcomplex van 12.000 vierkante meter, met 58 woningen en drie commerciële ruimtes: één voor Aldi aan de Waversesteenweg en twee andere elders op het perceel.

Ongeveer 239 bomen, voornamelijk dennen, robinia's en esdoorns, stonden op de kaplijst.

Vanaf 1 april treedt het jaarlijkse verbod op kappen in. De ontwikkelaar was net op tijd. Woensdagochtend werd tweederde van de bomen gekapt.

"Ik had nooit gedacht dat het zo gemakkelijk zou zijn om zo snel zoveel bomen te kappen," zegt een omwonende geschokt tegen La Derniere Heure. Tweederde van de bomen verdwijnt, een derde blijft staan tot september. Op die plaats werd onder meer een vossenhol gevonden.

62.000 bomen gekapt in dertien jaar

Sinds het eerste openbaar onderzoek in 2021 heeft het collectief 'Save Bergoje Trees' niet stilgezeten. Er werden twee petities gelanceerd, het collectief ging ook in beroep bij de Raad van State. Het verzoek om de vergunning te schorsen is afgewezen, maar de procedure ten gronde loopt nog.

"De Raad van State heeft alleen gekeken naar wat wij als buurtbewoners negatief zouden vinden aan het project. Maar ons punt is dat er veel bomen verdwijnen en er maar een aantal voor terugkomen," zegt Valérie De Smet van het collectief Save Bergoje Trees.

Het collectief Help 4 Trees laat cijfermateriaal zien: de afgelopen dertien jaar werden 62.000 bomen gekapt zonder voldoende heraanplanting. Dat deden ze door de gegevens van de website Openpermits te analyseren.

Meer biodiversteit

Om te begrijpen waarom de gemeente de vergunning goedkgeurde, moeten we de context kennen, stelt schepen Alain Lefebvre (Défi). "De site is momenteel bezet door hangars voor materiaalopslag, de Aldi en een meubelzaak," legt hij uit aan BRUZZ.

Het schepencollege van Oudergem keurde het project goed, omdat het méér publieke groene ruimte belooft in vergelijking met het huidige ontwerp. Volgens Lefebvre zal er zelfs meer ruimte zijn voor biodiversiteit. "De dennen die het collectief probeert te beschermen, zijn alleen geplant om de grond vast te houden."

Galika, de ontwikkelaar van het project, reageert in La Derniere Heure: "We willen de heuvel opnieuw modelleren met een natuurlijke helling. Natuurlijk planten we minder 'hoogstam'-bomen terug, maar dat is om meer licht toe te laten voor andere, kleinere aanplantingen."

Er komen op termijn bodembedekkers, grassen en vaste planten, maar ook meer dan honderd jonge boompjes, 75 struiken en 45 klimplanten.

"Een grotere biodiversiteit? De promotor heeft zelfs de huidige biodiversiteit niet onderzocht," reageert De Smet kritisch. "Er staan grote fouten in hun documentatie, en wetenschappelijke elementen ontbreken. De studie richtte zich uitsluitend op planten, zonder aandacht te besteden aan dieren. Terwijl het deel dat niet gekapt is, duidelijk twee vossenholen en nesten in bomen laat zien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu, bergoje, bomenkap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni