| Belgian Beer World bevindt zich in de gerenoveerde Beurs.

Belgian Beer World maakt verwachtingen niet waar: 'Museum verliest nog meer bezoekers’

HUB
© BRUZZ
24/06/2024

Belgian Beer World trekt steeds minder bezoekers, zegt Geoffroy Coomans de Brachène, MR-gemeenteraadslid in Stad Brussel en bestuurder bij het Autonoom Gemeentebedrijf Beurs-Bourse. “Op weekdagen zijn het er soms maar 100 à 120.”

Belgian Beer World, het biermuseum in de Beurs van Brussel, ging tien maanden geleden open, in september 2023. De nieuwe attractie mikte op 400.000 à 450.000 bezoekers per jaar.

Na twee maanden meldde het Autonoom Gemeentebedrijf Beurs-Bourse, dat het gerenoveerde beursgebouw en ook Belgian Beer World beheert, dat er al twintigduizend bezoekers waren langsgeweest.

Eind maart, toen het nieuwe er al wat van af was en de eindejaarsdrukte in Brussel gepasseerd, waren het er minder. Coomans de Brachène, die namens de oppositie in de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf zit, rekende uit dat er maandelijks 9.000 bezoekers kwamen, 300 per dag.

Beperkte bekendheid

Dat aantal is volgens hem intussen nog gezakt. “Ook al ben ik bestuurder, men wil mij geen officiële cijfers geven. Ik ben mijn licht dan maar gaan opsteken bij de mensen van het onthaal.” Daar kreeg hij te horen dat Belgian Beer World alleen op de goede dagen 300 mensen trekt. “Op weekdagen zijn het er tegenwoordig soms maar 100 tot 120. Het gaat dus van kwaad naar erger.”

Volgens Coomans heeft het te maken met de beperkte bekendheid van het museum. “Zo’n attractie moet je aankondigen. Maar er is in de omgeving nergens een uithangbord of reclamezuil te bekennen.”

Ook is de prijs – 17 euro – volgens hem te hoog. “Er is nu wel een actie met kortingsbonnen.”

Door de lage opkomst is het Autonoom Gemeentebedrijf, dat huur betaalt aan Stad Brussel, momenteel deficitair. Voor 2024 werd al een tekort van een miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. “Burgemeester Philippe Close zei dat het de bedoeling is om tegen 2028 break-even te draaien, maar dat lijkt me onmogelijk,” aldus Coomans de Brachène.

Nieuwe voorzitter

Het Autonoom Gemeentebedrijf krijgt vanavond overigens een nieuwe voorzitter. Philippe Delusinne, oud-ceo van RTL en momenteel bestuurder bij intercommunale Nethys en voorzitter van De Munt, vervangt brouwer Charles Leclef.

Volgens Marion Alecian, directeur van stadsorganisatie Arau, was er van meet af aan een probleem met de bestemming van de Beurs als biermuseum. “De Stad had en heeft geen heldere visie op dat historische gebouw. Er is ook nooit een publiek debat geweest over de bestemming als biertempel,” zegt Alecian, die vindt dat deze hypertoeristische functie in dat monument niet past. “In een oude brouwerij zou het wel kunnen,” zegt ze.

Publieke passage

Ze heeft ook de indruk dat het stadsbestuur een beetje afstand neemt van de bierfunctie en tegenwoordig vooral het succes van die andere bestemming van de Beurs – een publieke passage tussen de Centrale Lanen en de Grote Markt - benadrukt.

Ook op onze vraag wilde het Autonoom Gemeentebedrijf geen bezoekersaantallen geven. "Voor jaarcijfers is het nog te vroeg. Belgian Beer World is nog geen jaar open," aldus de woordvoerster, die er nog aan toevoegt dat "het hoogseizoen, de zomer, zich positief aankondigt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Belgian Beer World , bezoekerscijfers , Geoffroy Coomans de Brachène

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni