Politieke week: Gatz bijt in het zand, Maron redt gezicht in aanloop naar stembusslag

© BRUZZ
03/05/2024
Updated: 03/05/2024 20.26u

Het Brussels parlement heeft vrijdag in de late namiddag een punt gezet achter de legislatuur met een laatste sessie. Politiek analist Steven Van Garsse schetst ruim een maand voor de verkiezingen het Brusselse politieke landschap. "De regering gaat in lopende zaken, grote beslissingen hoeven we niet meer te verwachten."

De Brusselse regeringsleden trekken niet in stoet of schouder aan schouder naar de verkiezingen van 9 juni. Na de onenigheid tussen Bernard Clerfayt (Défi) en Ans Persoons (Vooruit.brussels) vorige week, heeft de afgelopen dagen Alain Maron (Ecolo, Leefmilieu) tegen de schenen gestampt van zijn liberale collega Sven Gatz (Open VLD, Economie en Begroting).

Alles draait over een eventueel beroep van de Brusselse regering tegen de omgevingsvergunning die Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) onlangs heeft gegeven voor de luchthaven. Daarin zijn minder nachtvluchten voorzien in het weekend, maar wel een groei van het aantal vluchten. "Maron verzet tegen die vergunning", aldus Van Garsse, "maar ving bot bij Gatz toen het beroep ter sprake kwam. Een beslissing moet normaal in consensus gebeuren, maar Maron maakt van een bepaalde uitzondering gebruik om dit op eigen houtje te doen. Tot grote woede van Open VLD."

Zo vindt liberaal parlementslid Vanhengel dat Maron de 'electoralistische' kaart trekt en op die manier ook de federale instellingen in gevaar brengt. Van Garsse: "De wet voorziet dat een minister in bepaalde gevallen alleen kan handelen, bijvoorbeeld als hij klacht wil indienen binnen zijn bevoegdheden. Maar een andere minsiter kan dat punt evoceren. Dat is wat nu gebeurd is, gisteren op de ministerraad. Sven Gatz heeft de klacht terug op ministerraad gebracht. En hier lopen de meningen uiteen: volgens Gatz geldt dan opnieuw de consensusregel. Volgens Maron, die een juridische nota heeft opgevraagd bij een advocatenbureau, is dat niet het geval."

De discussie is voer voor grondwetspecialisten, maar minister-president Vervoort (PS) heeft zich in het wiel van Maron geplaatst. Het ziet er, aldus Van Garsse, dan ook naar uit dat het Brussels gewest wel degelijk beroep aanttekent tegen de omgevingsvergunning voor de luchthaven. "Gatz bijt dus in het zand, waardoor Maron straks aan zijn kiezers kan zeggen dat hij tenminste geprobeerd heeft om de nachtvluchten tegen te houden."

Schijven van 30 miljoen euro

Tot slot moeten we nog even stilstaan bij de beslissing van de regering om een lening van 150 miljoen euro toe te staan aan de noodlijdende Brusselse huisvestingsmaatschappij. Die lening is al lang een discussiepunt, zeker toen Clerfayt op de rem ging staan nadat de PS zijn wetboek dierenwelzijn deels torpedeerde. Donderdag gaf Clerfayt dan toch toe.

"De nood is enorm hoog", zegt Van Garsse. "De Brusselse Gewestelijke Sociale Huisvestingsmaatschappij kan de facturen en de lonen niet meer betalen. Clerfayt toont zich hier als goede huisvader, maar de Huisvestingsmaatschappij krijgt die lening ook niet zomaar. Ze zal in schijven worden uitbetaald, van 30 miljoen euro. En over enkele weken zal de Huisvestingsmaatschappij opnieuw met een financieel plan moeten komen. Bevoegd staatssecretaris Ben Hamou (PS) heeft dus niet over de hele lijn gelijk gekregen en ook hier kan Clerfayt finaal zijn gezicht redden in de aanloop naar de verkiezingen."

De regering gaat nu in lopende zaken: grote dossiers als de dierenwelzijnswet of Good Living gaan de ijskast in. Van Garsse: "Grote beslissingen hoeven we dus niet meer te verwachten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , politieke week , Alain Maron , Sven Gatz , Brussels Airport , Brusselse huisvestigingsmaatschappij

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni