Politieke week: ‘Waals regeerakkoord mogelijk voelbaar in Brussel’

© BRUZZ
12/07/2024

Op nota bene de Vlaamse feestdag kwam Franstalig België met een regeerakkoord op de proppen. Daar zitten enkele opvallende punten in die mogelijk ook in Brussel voelbaar zullen zijn. Het wegenvignet bijvoorbeeld, dat Brusselaars verplicht te betalen om Wallonië binnen te rijden. Chef politiek Steven Van Garsse ziet wel nog enkele obstakels: “Er zijn nog geen begrotingstabellen opgemaakt”.

Wat vroeger dan iedereen verwachtte, presenteerden MR en Les Engagés 11 juli hun regeerakkoord voor de Waalse en Franstalige gemeenschapsregering. “De meeste commentatoren zijn het er over eens dat het om een breuk met het verleden gaat”, zegt chef politiek Steven Van Garsse.

Enkele punten in het akkoord volgen het Vlaamse voorbeeld. “Zeker op vlak van efficiëntie en goed bestuur. De Waalse- en Franstalige gemeenschapsregering zullen nauwer samenwerken, en de provincieraden worden afgeschaft.”

Daarnaast zijn er enkele zaken die eigen zijn aan een centrumrechtse regering. “Zo wordt de fiscale druk verlaagd met 1,5 miljard euro, de successie-en registratierechten gaan naar beneden, en de autofiscaliteit wordt vervangen door een wegenvignet.”

Obstakels

Het akkoord mag dan wel verfrissend en ambitieus lijken, toch zijn er nog enkele obstakels. “Er zijn nog geen begrotingstabellen opgemaakt”, duidt Van Garsse. “Men wil besparen, maar het is nog niet geheel duidelijk op welke manier.”

In Brussel kan de fusie van de onderwijskoepels dan weer gevolgen hebben. “In Anderlecht of Schaarbeek zitten bijvoorbeeld heel wat leerlingen in het gemeentelijk onderwijs. Het lijkt niet eenvoudig om de fusie op administratief vlak klaar te spelen.” En ook het wegenvignet is niet onbesproken.

De Brusselse PS gaf meteen aan daar geen voorstander voor te zijn. En aangezien de socialisten hoogstwaarschijnlijk samen met de MR in de Brusselse meerderheid zullen zitten, verwacht Van Garsse nog heel wat discussies tussen beide partijen. “Er is nog geen regeerakkoord.”

Extra druk

Ook aan Nederlandstalige kant verloopt de formatie moeizaam. “Bij meerdere partijen groeit wat ergernis ten opzichte van Vooruit. Het is niet altijd duidelijk of ze nu wel of niet met Team Fouad Ahidar in zee willen gaan.”

Momenteel houdt Vooruit vast aan een regering met drie partijen, aangevuld met CD&V. “Maar dat maakt het ook niet makkelijk, aangezien er dan maar drie ministerposten overblijven voor vier partijen.”

Van Garsse stelt wel dat tijd een voordeel kan zijn. “Dat er al drie regeringen gevormd zijn, en er op Vlaams en federaal niveau nu wat perspectief is, kan extra druk zetten op de onderhandelaars.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni