BRUZZ KVDP

| Enkele tientallen VUB-studenten bezetten sinds maandag een studieruimte

Pro-Palestijns protest: deel van VUB-personeel 'overweegt om te staken'

© BRUZZ
15/05/2024

Doctoraatsstudenten, onderwijsassistenten en zelfs enkele professoren van de VUB hebben woensdagmiddag een open vergadering bijgewoond om het pro-Palestijns protest te steunen: sommigen denken zelfs aan staken. 'Bijvoorbeeld door niet naar het werk te komen, of stoppen met het nakijken van het werk van studenten.'

Sinds maandag bezetten enkele tientallen pro-Palestijnse studenten een studielokaal van de VUB. Ze willen dat de Brusselse universiteit gehoor geeft aan vijf eisen, waaronder het verbreken van alle banden met Israëlische instellingen.

Maar ook bij het academisch personeel groeit het protest. Woensdagmiddag zaten de actievoerende studenten samen met doctoraatsstudenten, onderwijsassistenten en zelfs enkele professoren om te bespreken wat ze kunnen doen. Daarbij klonken voorstellen als ‘events organiseren’, en ‘de rector openlijk confronteren’. Ook het woord ‘staking’ viel.

Opkomst

Jouke Huijzer is een Nederlandse doctoraatsstudent aan de VUB en een van de oprichters van het Palestine Solidarity Network, hij organiseerde tevens de meeting: “Ik ben aangenaam verrast met de opkomst. Zeker voor een relatief kleine universiteit als de VUB.”

Huijzer benadrukt dat het nog maar om een verkennende vergadering met het academisch personeel gaat. “We zijn als onderwijsstaf nog bezig om onze eigen eisen te formuleren.”

Daarbij is het verbreken van alle banden met academische instellingen in Israël de belangrijkste, toch volgens de studenten. “Maar wij willen bijvoorbeeld ook dat de VUB de wederopbouw van Gaza gaat ondersteunen. En we vragen meer mogelijkheden voor vluchtelingen uit Palestina om een beurs te krijgen of toegang tot bestaande beursprogramma’s.”

Stakingsbereidheid

Opvallend genoeg klonk op de vergadering het voorstel om te gaan staken. "Dat bekijken we nog," reageert Huijzer, “maar ik denk dat de bereidheid bij veel personeelsleden van het personeel wel hoog ligt. Al hangt dat natuurlijk af van hoe ver de universiteit ons tegemoetkomt.”

Een staking bij het academisch personeel zou verschillende vormen kunnen aannemen, legt Huijzer uit. “Of we zouden bijvoorbeeld niet naar het werk komen, of kunnen stoppen met het nakijken van het werk van studenten.”

Ook Karen Celis, professor politicologie aan de VUB, was aanwezig op de vergadering en steunt de acties van de studenten. “Ik wil ze daarvoor erkenning geven.” Celis benadrukt dat ze in eigen naam spreekt: “Ik ben geen organisator of spreekbuis, maar ik wil mij wel nuttig maken voor de zaak.”

Academische boycot

Ze steunt daarom openlijk het studentenprotest: “Het Internationaal Gerechtshof spreekt over een potentiële genocide, dan moet je het voorzichtigheidsprincipe laten spelen en alle samenwerkingen op zijn minst voorlopig stopzetten.”

“We spreken over een potentiële genocide, dan moet je het voorzichtigheidsprincipe laten spelen en alle samenwerkingen - op zijn minst voorlopig - stopzetten.”

Karen Celis

Professor politicologie aan de VUB

Celis is ook heel kritisch over de financiële gevolgen van deelnemen aan onderzoeksprojecten met Israëlische universiteiten: “Die projecten worden wel gescreend, maar een deel van de financiering - de overhead - gaat naar de universiteit zelf. Je geeft dus geld aan de administratie van Israëlische universiteiten, en wij hebben geen controle op wat daarmee gebeurt.”

Celis sluit niet uit dat ze zou deelnemen aan een of andere vorm van staking, al stelt ze zich vragen bij de haalbaarheid van zo’n actie: “Veel proffen hebben twijfels over staken. Het welzijn van hun studenten staat bij hen voorop, die mogen daarvan niet de dupe worden. Daarom vinden collega’s dat het personeel de fakkel van de studenten moet overnemen tijdens de examens."

“Een staking is ook heel ongebruikelijk in de Belgische academische wereld”, zo geeft Celis nog mee, “Ik ken wel enkele voorbeelden uit het buitenland, maar geen enkele uit eigen land. Ook heeft bijvoorbeeld een doctoraatsonderzoeker die een dag niet werkt maar weinig verstorende impact.”

Open brief

Celis is niet de enige VUB-professor die het studentenprotest openlijk steunt. Ook politicologe en migratie-expert Ilke Adam is voor het protest: “de organisatoren verdienen hier heel wat pluimen voor”, reageert ze in een bericht. Andere professoren op de vergadering doen dat voorlopig niet: “Ik was vandaag aanwezig om te luisteren”, klink het bij een hoofddocent.

In november 2023 nog ondertekenden 21 VUB-professoren een open brief die opriep om alle banden met Israëlische academische instellingen te verbreken.

Studenten bezetten VUB voor Palestina

Bo Aga

| Voor het STOA-studielokaal staan een twintigtal tentjes opgesteld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni