Ook Anderlecht past voor voetbalinterland België-Israël

JB
© BRUZZ
24/06/2024
Updated: 24/06/2024 17.05u

Niet alleen de stad Brussel, maar ook de gemeente Anderlecht ziet het niet zitten om de Nations League-interland van de Rode Duivels tegen Israël te organiseren in september. Dat zegt burgemeester Fabrice Cumps (PS) aan BRUZZ.

Op 6 september neemt België het in de Nations League op tegen Israël. Normaal gezien strijken de Rode Duivels dan neer in het Koning Boudewijnstadion, maar het Brusselse stadsbestuur liet vorige week verstaan dat het geen toestemming geeft om de wedstrijd daar te laten plaatsvinden.

De Brusselse autoriteiten vinden het risico immers te groot, gelet op de oorlog tussen Israël en Hamas en de vele demonstraties in de hoofdstad.

Niet in Anderlecht, Leuven, Gent of Luik

Ook de burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) laat vandaag weten dat hij past voor de organisatie van België – Israël in de gemeente Anderlecht. Lees: de interland zal ook niet gespeeld worden in het Lotto Park, de thuishaven van RSC Anderlecht.

“Er is informeel contact geweest met de politiezone, maar de voetbalbond heeft de vraag nog niet direct aan mij gesteld”, zegt Cumps aan BRUZZ. “Maar ik kan alvast bevestigen dat de gemeente Anderlecht het ook niet zou zien zitten om die wedstrijd op haar grondgebied te laten doorgaan.”

Eerder lieten ook Leuven (King Power at Den Dreef), Gent (Planet Group Arena) en Luik (Sclessin) weten dat ze de interland niet zullen hosten.

De Belgische voetbalbond zegt dat ze de vraag heeft gesteld bij alle mogelijke clubs en steden die een stadion kunnen aanbieden dat voldoet aan de UEFA-normen, laat woordvoerder Marie Verbeke weten. “Op dit moment wachten we de antwoorden van alle stadsbesturen af.”

Een concreet plan B ligt dus nog niet op tafel.

"We zoeken een oplossing in België"

KBVB (Koninklijke Belgische Voetbalbond)

Hongarije

Het Israëlische voetbalelftal speelde sinds de oorlog met Hamas opnieuw uitbrak in oktober twee uitwedstrijden op bezoek bij de tegenstander: op 12 november in Pristina tegen Kosovo en op 21 november in Andorra la Vella tegen Andorra, beide in het kader van de EK-kwalificatie.

Voor alle overige wedstrijden – waaronder ook enkele affiches waarbij Israël in principe de uitploeg was – weken de Israëli’s sinds 7 oktober uit naar stadions in Hongarije. De vriendschappelijke oefenpot tegen Bosnië-Herzegovina in maart werd geannuleerd.

In ons land sluiten voorlopig enkel Antwerpen (Bosuil) en Brugge (Jan Breydel) de deur niet volledig voor de interland. De wedstrijd laten plaatsvinden in het buitenland wil de voetbalbond vermijden. “We zoeken een oplossing in België.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , Politiek , RSC Anderlecht , Fabrice Cumps , België-Israël , Rode Duivels , Nations League

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni