Warlandis BRUZZ 1550

‘Alleenstaande serviceflats hebben afgedaan’

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
07/12/2016

Eind volgende week verhuizen de senioren van vzw Parkresidentie naar de nieuwbouw Warlandis achter Thurn & Taxis. Het moderne complex – de gevel is negentig meter breed - wordt een ‘zorgknooppunt’ in de wijk, met assistentiewoningen, een woonzorgcentrum, kortverblijf en een lokaal dienstencentrum. Een totaalconcept van een campus voor senioren.

Vzw Parkresidentie was een van de eerste Brusselse dienstencentra met assistentiewoningen - de vroegere serviceflats - betoelaagd door de Vlaamse Gemeenschap en Vlaamse Gemeenschapscommissie. Na 23 jaar blijkt het concept niet meer eigentijds genoeg. Daarom werden de 32 assistentiewoningen dit jaar verkocht aan de Jetse Haard. Die zal ze aanbieden aan alleenstaande senioren, van wie de woonst te groot is geworden. In de grootste flats kunnen gezinnen terecht. De benedenverdieping, met eet- en dienstenaccomodatie, wordt verhuurd aan het OCMW van Jette, voor activiteiten.

Al in 2010 zocht Parkresidentie naar een geschikte locatie voor de bouw van een nieuw woon- en zorgcentrum (wzc) in een Jetse wijk. Op een braakliggend terrein van volkstuintjes werd in 2014 begonnen met de bouw van een woon- en zorgcentrum door Bart Doms van bureau De Architecten uit Tervuren.

Het is een tendens dat mensen vandaag liever voor een assistentiewoning kiezen, die verbonden is met een woonzorgcentrum. Een eerste generatie bewoners van ‘serviceflats’ heeft ervaren dat ze op hun oude dag veel liever verblijven in een ander woonmodel dan het rusthuis van vroeger. Martine Lemmens van Warlandis: “Mensen die zorgbehoevend geworden zijn moeten, doorgaans op hoge leeftijd, plots hun serviceflat verlaten voor een - vaak verder gelegen - rusthuis of woonzorgcentrum. We hebben ervaren dat dat op die hoge leeftijd niet ideaal is voor onze bewoners. Plots moeten ze na vijf, tien of vijftien jaar naar een andere locatie. Verhuizen heet dat dan. Zij voelen dat anders aan: ‘Ik word weer uit mijn thuis gezet.’ Het model van individuele serviceflat is aan vernieuwing toe. Wil de seniorenresidentie leefbaar en menselijk zijn, dan moet alle zorg toereikend zijn. Dat betekent onder meer in eenzelfde woonomgeving kunnen verhuizen naar een verzorgingskamer. Dan blijven de buren uit het huis vertrouwd.”

Totaalconcept
Daarom koos de vzw Warlandis voor een totaalconcept. Het nieuwe Warlandis telt negentien assistentiewoningen, waarvan enkele erg groot zijn en een weids uitzicht over de stad hebben. Ze hebben allemaal een balkon of terras aan de tuin. De dagprijs varieert van 35 tot 45 euro. De salons zijn gemeenschappelijk om contact met anderen in het gebouw te bevorderen. Verder zijn er negentig kamers - 54 euro per dag - in de afdeling woonzorgcentrum, met koelkast, tv, kluis en apart sanitair. Daarvan zijn dertig kamers gereserveerd voor mensen met dementie. Warlandis telt drie kamers voor kortverblijf - maximaal drie maanden -, voor wie in nood zit. Ook is er een dienstencentrum met restaurant, bij voorkeur voor buurtbewoners.

“Voor het nieuwe dienstencentrum Warlandis subsidieerde de Vlaamse Gemeenschapscommissie eenmalig 300.000 euro,” vertelt Lemmens. “Vlaanderen geeft 469.000 euro subsidie voor het wzc, gedurende een maximumperiode van twintig jaar. Ook de toegestane leningen bij ING en Triodos (om en bij de vijftien miljoen euro, red.) hielpen om het project te realiseren.”

De overgang van Parkresidentie naar Warlandis maakte een personeelsuitbreiding mogelijk van vijf naar twintig equivalent voltijdse krachten. Het personeel is multicultureel en spreekt Nederlands. In plaats van catering heeft de instelling een eigen keukenploeg met een Poolse kok en een Spaanse hulpkokkin. Tegen de achterliggende fabrieksmuur van zeventig meter, heeft de Pools-Brusselse graffitikunstenaar Vincent Glowinski (BONOM) een parkgezicht aangebracht, Die sluit een tuin met fitnesstoestellen, een beschut wandelparcours en plantenbaktafels voor rolstoelgebruikers af, een concept van tuinarchitect Groener.be uit Grimbergen.

Voor de ontwikkeling van het wijkzorgknooppunt worden subsidieaanvragen ingediend bij beide overheden. Een lokaal dienstencentrum, met mogelijkheid om te eten, maar ook een kapper, pedicure, kinesist en een tuin met petanque, oogt al aantrekkelijk voor buurtbewoners. Op die manier bevordert de campus het (Jetse) gemeenschapsleven onder senioren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni