Een koepel van buurtcomités - die de hele buurt tussen het Koninginneplein en de Paviljoenstraat omvat - klaagde woensdag in de Schaarbeekse gemeenteraad het drugsprobleem in hun buurt aan. Burgemeester Clerfayt (DéFi) belooft een actieplan tegen september, maar zegt dat de politiezone Noord onder dreigingsniveau 3 de handen al meer dan vol heeft.
Buurtcomités uit heel laag-Schaarbeek slaan momenteel de handen in elkaar om samen de samenlevingsproblemen in hun wijk aan te pakken. Corry De Wispelaere voerde op de gemeenteraad voor hen het woord.
"Er zijn de drugsdealers, de problemen met sluikstorten en vuilnis op straat, het wildplassen, de mobiliteits- en veiligheidsproblemen", somt ze op aan BRUZZ. "Dan is er nog het gebrek aan inspraak van de burgers bij alle grootschalige infrastructuurprojecten die in onze buurt gepland staan: de parking onder het Lehonplein,de aanleg van de metro Noord, en de projecten binnen het nieuwe wijkcontract."
Het nieuwe 'monsterverbond' is nog op zoek naar een overkoepelende naam die goed bekt, maar gaat tot die tijd nog even door het leven als het Liedts-Lehoncomité. Over de straten tussen die twee pleinen, zoals de Vandeweyerstraat, ging hun eerste interpellatie.
Van wiet naar crack
Al jaren wordt daar wiet gedeald en gebruikt, zegt De Wispelaere. "Steeds jongere kinderen zijn erbij. Maar de laatste maanden zien we een verschuiving naar crack, en dat baart ons zorgen. Tieners gaan met busjes ammoniak aan de slag, dat ze verhitten in een lepel om de dampen in te ademen. Het afval gooien ze op straat of in brievenbussen."
De meestal minderjarige tieners liggen nadien volledig van de wereld in de portieken van de huizen, en moeten door de bewoners verplaatst worden. "Doodzonde voor hun toekomst", zegt De Wispelaere.
"Daarnaast verstoppen ze ook voorraden in kleine holtes van de voorgevels of in beplanting. Of in het geval van een Turkse dame die aan het fietsen was, in de kast van haar fietsketting. Ze was aan het fietsen toen een jongen plots haar stopte omdat hij 'iets in haar kettingkast had achtergelaten'... Het risico bestaat dat kleine kinderen die voorraden vinden."
'Politie patrouilleert niet rond eigen commissariaat'
De nabijheidspolitie, die nota bene een minicommissariaat heeft in de Brichautstraat, is daar zelden te zien, zeggen de buurtbewoners. "Dat durven ze niet. Ik zie hen elke dag in de Brabantstraat, als ik onderweg ben naar het werk. Daar tussen de handelaars en de winkelende mensen voelen ze zich veilig", zegt De Wispelaere.
"Maar in de onmiddellijke omgeving van hun commissariaat zijn ze juist nodig. Ook al werken ze maar tot 18 uur. Er is bijvoorbeeld een groep jongeren die elke dag openlijk dealt op de hoek van het Lehonplein en de Poststraat."
's Avonds zijn de inwoners van de buurt eraan gewend geraakt in het midden van de straat te wandelen of te fietsen. "Op de trottoirs staan de drugsdealers, die je liever vermijdt, en worden grofvuil en vuilniszakken illegaal gedumpt, waardoor je er vaak niet langs kan. Op sommige plekken stinkt het ook zo van de urine dat het midden van de straat nog de enige plek is waar je comfortabel kan lopen."
Burgemeester Clerfayt antwoordde dat de politie doet wat het kan, maar door alarmfase 3 en de personeelstekorten fors overbevraagd is. Hij belooft een actieplan tegen de drugsoverlast voor begin september. "Veiligheid gaat boven alles. Inwoners hebben daar nu recht op, niet over een paar maanden", reageerde gemeenteraadslid Georges Verzin (MR), wat hem een daverend applaus van het publiek opleverde.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Schaarbeek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.