De voorziene heraanleg van de Nieuwstraat ligt op schema. De werkzaamheden starten binnen een aantal weken, dat bevestigt schepen van Openbare Werken Geoffroy Coomans (MR). De heraanleg van de gehavende winkelstraat werd de afgelopen jaren verschillende keren uitgesteld, dat had te maken met de invoering van de voetgangerszone op de centrale lanen.
Heraanleg Nieuwstraat start deze maand
De heraanleg van de drukste winkelstraat van het land begint over een paar weken. Dan starten de eerste nutswerken, als er op het laatste moment geen kink in de kabel komt. Het is de eerste keer dat een deadline voor het project gehaald wordt. De heraanleg had voor de zomer van 2015 van start moeten gaan, maar de invoering van de grote voetgangerszone stak daar toen een stokje voor. Uitstel na uitstel was het resultaat.
"Er is inderdaad een vertraging geweest," geeft Coomans toe. "Toen we de vergunning hadden voor de heraanleg werd er gevraagd om de nutsvoorzieningen op de centrale lanen voorrang te geven. En dus moest de timing veranderd worden, want het aantal ploegen is natuurlijk beperkt. Als ze werken aan een werf dan kunnen ze niet werken in de Nieuwstraat." Er moest dus heel wat omgegooid worden, de voorbereidende fase liep uit.
Ontwerp
De nutswerken moeten immers gebeuren voor de eigenlijke heraanleg. "De coördinatie van de werf moet goed gebeuren, want anders krijg je een werf van 2 of 3 jaar, en dat geeft de mensen natuurlijk een heel slechte indruk. Nu zal de werf goed vooruit kunnen gaan, dat is ook belangrijk voor de handelaars in de straat."
Details over de heraanleg en het verloop van de werken worden binnenkort verduidelijkt op een persconferentie. Hoe de nieuwe winkelstraat er precies zal uitzien is nog niet helemaal duidelijk. In 2012 werd een winnend ontwerp met overkapping aangekondigd. Later werd duidelijk dat die overkapping er niet zou komen. In 2013 volgde dan weer een masterplan van BUUR.
De heraanleg zou de principes van dat masterplan moeten volgen. Daar hoort een nieuw wegdek bij, nieuwe verlichting, en ook de zijstraten van de Nieuwstraat moeten aangepakt worden, gaf Coomans eerder al prijs. Het patrimonium in de straat moet in elk geval meer aandacht krijgen. Banken komen in de zijstraten om de passage te verbeteren. Er werd ook gedacht aan het vergroenen van gevels. De essentie is samengevat in het onderstaande filmpje.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.