Kunstwerken tegen vrijhandelsverdragen vervangen reclameposters

MD
© BRUZZ
02/11/2016
Ook in:
nl fr

Doorheen Brussel hebben zo'n 80 kunstwerken de plaats ingenomen van de gebruikelijke reclameposters. De kunstwerken van Belgische en internationale artiesten richten zich tegen de gecontesteerde vrijhandelsverdragen TTIP en CETA. Het collectief Brandwashing eist de verantwoordelijkheid op en noemt Brussel "de hoofdstad van het lobbyisme".

In een persbericht zegt het collectief Brandwashing "de wurggreep van de multinationals op de democratie" te willen aanklagen. Daarbij neemt het de fel gecontesteerde handelsverdragen zoals het TTIP (tussen Europa en de VS) en het recent ondertekende CETA-akkoord (tussen Europa en Canada) in het vizier.

Het collectief inspireerde zich op Brandalism, een vereniging die soortgelijke acties organiseerde tijdens de internationale klimaatconferentie in Parijs vorig jaar. Concreet spreekt Brandwashing van meer dan 80 kunstwerken die in de plaats van de gebruikelijke reclameposters in onze hoofdstad werden geïnstalleerd. Met de actie wil het collectief "onze plaats in de publieke ruimte heroveren door gebruik te maken van een kader dat dat normaal voorbehouden wordt voor grote bedrijven."

De posters werden ontworpen door een twintigtal artiesten uit binnen- en buitenland. De actievoerders zijn daarmee ingegaan op een oproep van het platform TTIP GAME OVER, dat eerder al had gevraagd om deze week acties van burgerlijke ongehoorzaamheid te ondernemen. De groep JCDecaux heeft de posters woensdag al van zijn reclamepanelen verwijderd. De groep zegt niet van plan zijn een klacht in te dienen, in tegenstelling tot zijn concurrent Clear Channel, dat eveneens door de actie werd getroffen.

Brandwashing nam ook een filmpje op om hun boodschap te illustreren:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni