Elf procent van de gecommercialiseerde kantooroppervlakte in de Noordwijk staat leeg. Dat is meer dan het gewestelijk gemiddelde van 8 procent. “Toch betreft de 13 miljoen vierkante meter leegstaande kantoorruimte een momentopname, in 2014 werd nog 137.000 vierkante meter omgeturnd tot nieuwe kantoorruimte. Die wisselende bezetting houdt aan,” zegt Bart Hanssens van Citydev.Brussels. BRUZZ lijst de grootste leegstand op.
‘Nog meer leegstand verwacht in Noordwijk’
De nieuwe cijfers van Citydev.Brussels en de gewestelijke dienst Brussel Stedelijke Ontwikkeling over de leegstand in het Brusselse kantorenpark concentreren zich op de Noordwijk.
Voor de Noordwijk blokt de teller af op 11 procent leegstand, het gemiddelde in het gewest blijft op 8 procent (een normaal cijfer is 6 procent, red.). Niet dat er op dit moment veel verandert, maar de tendens van rationalisering van kantooroppervlakte houdt aan.
Bij verhuizing van kantoren naar andere torens, bij renovatie of bij ingebruikname van nieuwbouw is de teneur duidelijk: 30 procent besparing aan ruimte. Daar dragen herstructureringen toe bij, zoals open landschappen, log in doc-stations (zonder vaste zitplaats, red.) en toename van thuiswerk. “Er zijn tendensen die we kunnen verwachten,” stelt Bart Hanssens van Inventimmo, die voor Citydev de statistiek oplijst. “De leegstand houdt stand op 8 procent voor het Brusselse Gewest, maar we verwachten zeker in de Noordwijk nog heel wat beweging de volgende jaren.”
De cijfers die de overheid communiceert zijn gebaseerd op een momentopname van leegstand, en dat zorgt wel voor wat rek op de werkelijkheid. Bekend is dat naast de grote aanwezigheid van federale overheidsdiensten ook de Vlaamse Gemeenschap sinds jaar en dag vaste voet heeft in de Noordwijk, die als Manhattanproject in 1971 uit de grond gestampt werd. Maar langs de Koning Albert II-laan verlaat de Vlaamse Gemeenschap enkele panden, beginnend met het Boudewijncomplex in het begin van de laan, waar de oudste blokken staan. De Vlaamse Gemeenschap verlaat de volgende jaren tussen 60.000 en 65.000 vierkante meter kantoortorens, om te verhuizen naar een gerationaliseerde nieuwbouw van 50.000 vierkante meter op de site van Thurn & Taxis.
Bart Hanssens: “Wat de toekomst brengt voor het kantorenpark dat leeg komt te staan, is koffiedik kijken. Maar op de Reality-beurs (vorige week, red.) liet de Vlaamse Gemeenschap zich ontvallen dat ze nog meer gaat rationaliseren. De Noordwijk kent nu al 30 procent rationalisatie, door de recente verhuizing van de Brusselse administratie uit het Communicatiecentrum Noord (CCN-gebouw). Op het nieuwe adres heeft zo goed als eenzelfde personeelsbestand 30 procent minder ruimte nodig. Rationalisering wordt dus systematisch toegepast bij elk verhuisproject.”
De leegstand blijft volgens de statistiek al vijf jaar ongeveer op hetzelfde peil staan. Dat betekent twee dingen. Enerzijds zijn er kantoortorens die al die tijd maar leeg blijven staan, al kan de bezetting wisselend van aard zijn (andere huurders). Anderzijds kijkt Citydev maar één jaar vooruit. Als de kantoorruimtes binnen dat jaar niet op de markt komen, worden ze niet opgenomen in het beschikbare kantoorpark. Al kan een en ander ook bijgestuurd worden qua cijfer. Zo staat Central Plaza, het grote ellipsgebouw achter het Centraal Station, nog als leegstaand in de statistiek, terwijl het inmiddels al grotendeels is verhuurd.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.