Eenzelfde praline zou bitterder of zachter smaken naargelang de muziek die op de achtergrond weerklinkt. Om het publiek met die stelling te laten kennismaken heeft The Sound of Chocolate een pralinebox met cd bedacht.
Project verandert smaak van chocolade met muziek
The Sound of Chocolate is één van de tien projecten die werden geselecteerd voor Make Brussels, de oproep waarmee het Brussels Gewest na de aanslagen creatieve projecten zocht voor het stadscentrum. Toen journaliste en curator Elien Haentjens over de oproep hoorde, begon ze meteen te broeden op een origineel idee voor de chocolatiers van de Zavel. Ze haalde er Felipe Reinoso Carvalho bij, een geluidsingenieur die aan de VUB en de KU Leuven onderzoekt hoe geluiden de smaak kunnen beïnvloeden.
Drie chocolatiers van de Zavel waren bereid om mee te werken en een speciale pralinedoos samen te stellen met enkele uitgesproken smaken. Reinoso Carvalho koos voor elk van de drie de aangepaste muziek. Het populaire Leonidas werd gelinkt aan Zap Mama. De verfijnde pralines van Frederic Blondeel aan Astor Piazzolla, in een klassieke uitvoering. De derde chocolatier, Passion Chocolat, kreeg de sensuele muziek van Baikonour als soundtrack.
De ballotins-met-cd liggen nu in de winkel. In het begeleidend boekje wordt uitgelegd welk effect geluiden kunnen hebben op de smaakervaring. Reinoso Carvalho: “De songs zijn een extra smaakmaker. Scherpe staccatogeluiden als castagnetten doen de chocolade harder en bitterder smaken, van zachte fluitmuziek daarentegen wordt de chocolade romiger, zoeter.”
Volgens hem kan het onderzoek naar de link tussen geluid en smaak op den duur leiden tot allerlei toepassingen in de voedingsindustrie. “We denken bijvoorbeeld aan chocolade met minder suiker, die door de begeleidende muziek toch even zoet smaakt.”
Lees meer over: Samenleving , Resto & Bar
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.