Met richtprijzen wil de Brusselse regering de inwoners van het gewest laten controleren of ze te weinig, dan wel te veel huur voor hun woning betalen. De regering wil zo wegen op de huurmarkt in Brussel. BRUZZ kon de hand leggen op de cijfers.
Dit zijn de allereerste richtprijzen voor huurwoningen
Stel. Marie woont in een appartement van tachtig vierkante meter met twee slaapkamers aan de Woestelaan in Jette. Ze betaalt daarvoor net geen 650 euro per maand. Omdat ze dichter bij haar werk wil gaan wonen, overweegt ze naar een gelijkaardige stek te verhuizen rond Churchill, in Ukkel. Kostprijs: iets minder 800 euro. Is die 800 euro een koopje? Veel Brusselaars hebben er vandaag het raden naar.
Dat is niet langer het geval. De Brusselse regering legde in oktober de richtprijzen voor huurwoningen vast. Ze maakt daarvoor onderscheid tussen zeven geografische zones. Voor elk van die zones lijst ze vervolgens de gangbare huurprijzen op, naargelang het type woning, de ouderdom ervan, en het aantal slaapkamers. De cijfers zijn gebaseerd op een studie van 8.400 woningen in het Brusselse, en bieden een volledig overzicht van de woningmarkt in het gewest.
Mes snijdt aan twee kanten
De richtprijzen moeten huurders en verhuurders helpen bij het (her)onderhandelen van hun huurcontract. Wie weet wat de gangbare prijs van een woning in een gegeven wijk is, zal niet snel geneigd zijn daar veel meer voor op tafel te leggen, zo redeneert de regering. Dat mes snijdt wel aan twee kanten. Wie vandaag onder de marktprijs verhuurt, kan de lijst evengoed aangrijpen om de huurprijs van een woning naar boven bij te stellen.
In een oogopslag leert de lijst meteen ook waar het het goedkoopst wonen is in Brussel, en waar het duurst. Wie de uitgaven aan huur liefst wat drukt, kan dat in onder meer de Marollen of de Brabantwijk in Schaarbeek. De Vijvers van Elsene en Stokkel spannen dan weer de kroon wat huurprijzen betreft. Al valt het verschil tussen de goedkoopste en duurste woningen van het gewest volgens de tabel al bij al mee: wie van een appartement in de Marollen naar een in Stokkel verhuist, betaalt daar zo’n 180 euro per maand meer voor.
Gevolgen onduidelijk
Een belangrijke nuance: de richtprijzen die de regering nu hanteert zijn niet dwingend. Huurdersbonden waren gewonnen voor afdwingbare huurprijzen, maar daar is de regering niet in meegegaan. Huurder noch verhuurder kan er dus door gedwongen worden een bestaand huurcontract dat in zijn of haar voordeel speelt te herzien.
Wat de impact dan is van deze regeringsbeslissing? De regering vraagt het zich alvast af. “Op dit moment kunnen we alleen hypotheses opstellen over de gevolgen,” staat te lezen in het rapport.
De Brusselse Bond voor het Recht op Wonen heeft alvast kritiek geuit. De Bond noemt de richtprijzen zelfs 'gevaarlijk'.
Lees meer over: Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.