Samusocial-commissie: schimmige facturen en snoepreisje naar Alicante

Mathias Declercq
© BRUZZ
04/07/2017

Dinsdagnamiddag buigt de parlementaire onderzoekscommissie zich opnieuw over de onregelmatigheden bij daklozenorganisatie Samusocial. Op het programma staat een rapport van de Gewestelijke Inspectie van de dienst Financiën uit 2013. Die dienst trok toen al aan de alarmbel over facturen van 25.000 euro en een snoepreisje van Peraïta en co naar Alicante. De commissie wil uitpluizen waarom er geen gevolg werd gegeven aan het bezwarende rapport uit 2013, en waarom de daklozenorganisatie bleef gesubsidieerd worden door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

Vandaag hoort de speciaal opgerichte parlementaire onderzoekscommissie naar de vzw Samusocial twee inspecteurs van de gewestelijke dienst Financiën. Een van hen, Wilbert Stoefs, was ook aangesteld door het Verenigd College om permanente controle bij de daklozenorganisatie uit te oefenen. Maar in de commissie van vorige week bleek al dat hij geen enkele vergadering van de raad van bestuur van Samusocial had bijgewoond.

Maar Stoefs is ook inspecteur Financiën in het Brussels Gewest en stelde in die hoedanigheid al in 2013 een kritisch rapport op over de gang van zaken bij de daklozenorganisatie Samusocial. Dat rapport stelde toen al de riante vergoedingen voor ex-directrice en bestuurslid Pascale Peraïta (ex-PS) aan de kaak.

Maar het bewuste rapport gaf al blijk van veel meer onregelmatigheden binnen de daklozenorganisatie. In het rapport staat letterlijk dat “het dringend nodig is om de transparantie rond de geldstromen van de vzw te verbeteren.” Het zoomde ook in op financiële transacties tussen Samusocial en het OCMW van de Stad Brussel, waar diezelfde Peraïta aan de leiding stond.

Médecins du Monde
Samusocial betaalde zo verschillende facturen aan het OCMW, zonder dat duidelijk is welke prestaties daar tegenover stonden. Ook werden de regels rond openbare aanbestedingen niet nageleefd en werkte Samusocial dus haast op exclusieve basis samen met het OCMW van Peraïta.

Het rapport lijst ook enkele andere voorbeelden van schimmige facturen op. Zo betaalde Samusocial een factuur van 25.000 euro aan Médecins du Monde (de Franstalige tegenhanger van Dokters van de Wereld, red.), opnieuw zonder enige rechtvaardiging. De daklozenorganisatie betaalde ook een factuur van 4.690 euro voor een reis van drie personen, onder wie Peraïta, naar Alicante van 16 juni tot 23 juni 2012.

Al die facturen belandden op het bureau van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, die de organisatie dat jaar subsidieerde voor meer dan 1,2 miljoen euro. “Maar niet de GGC, noch de Inspectie Financiën, zijn in staat om de aard en het doel van deze reis te verifiëren”, staat in het rapport te lezen.

Ook subsidies van federale niveau
Na het rapport van de gewestelijke inspectie worden ook nog inspecteurs van de federale dienst Financiën gehoord. Er vloeiden immers ook subsidies van het federale niveau naar Samusocial.

Een ander belangrijk punt waar de commissie duidelijkheid over hoopt te scheppen, is het stilzwijgen van Pascale Peraïta. Zij heeft via haar advocaat aan de commissie laten weten niets te zullen zeggen over haar rol binnen de daklozenorganisatie en het OCMW. De commissie hoopt de nodige juridische hefbomen te vinden om Peraïta volgende week toch te verplichten om te spreken in de commissie.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek , Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni