‘Gun bewoners inspraak over bovengrondse metrostations Noord’

© BRUZZ
29/03/2017

De bouwplannen voor de Brusselse metrolijn 3, van het Noordstation naar Bordet, zijn achter gesloten deuren bedisseld, zegt Philippe Itschert van het Schaarbeekse collectief Imagine Colignon, dat ook de steun krijgt van een heleboel stedenbouwkundigen en wijkcomités. “Hoe maken we van de nieuwe metrolijn een stedelijk project dat de doorkruiste wijken ten goede komt?”

Het Brussels Gewest bouwt tegen 2025 een nieuwe metrolijn met daarop zeven nieuwe metrostations. “Dit gigantische project (geraamd op 1,8 miljard euro) zal een impact hebben op het leven van alle Brusselaars en zal het stadslandschap grondig wijzigen,” zegt Itschert, die zelf ook stedenbouwkundige is.

“In plaats van deze unieke kans aan te grijpen om kwaliteitsvolle publieke ruimtes aan te leggen en de metrostations goed te integreren in de stedelijke context, heeft het gewest beslist om het beheer van de bouwwerken te delegeren aan Beliris, het Brusselfonds van de federale overheid. Beliris heeft een ingenieursconsortium aangesteld om de ondergrondse infrastructuurwerken te realiseren, maar ook alle publieke ruimtes bovengronds af te werken. Zonder burgerparticipatie, zonder architectuurwedstrijd, zonder debat met het maatschappelijke middenveld, zonder overleg met de Brusselse actoren in stedelijke ontwikkeling.”

“De aanvraag voor de bouwvergunning, bedisseld achter gesloten deuren, zal deze maand door Beliris worden ingediend. We zien zo een archaïsche visie op stedelijk beheer terugkeren, die gemak verkiest boven kwaliteit.”

“Het gewest heeft nochtans tien jaar geleden verschillende innovatieve instrumenten ontwikkeld voor publiek beheer, na een grote mobilisering rond het Flageyproject en door de eisen van het maatschappelijke middenveld. Voorbeelden zijn de antenne “Pyblik”, het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling (ATO, vandaag perspective.brussels) en de Brusselse Bouwmeester.”

“Al die nieuwe instrumenten moesten ertoe leiden dat de reflectie, de burgerparticipatie en uiteindelijk ook de kwaliteit van de projecten in de publieke ruimte verbetert. Maar in tegenstelling tot wat er in het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO) staat, is geen enkele van deze actoren aangesproken rond de nieuwe metrolijn 3. Het lijkt alsof de gemeentelijke en gewestelijke vertegenwoordigers de buitengewone kans niet zien om nu kwaliteitsvolle openbare ruimte aan te leggen, die een motor kan zijn voor de verdere ontwikkeling van het noorden van Brussel.”

“Het is niet te laat om te kiezen voor een goed beheer van de stad. Het is nog mogelijk om de volledige opdracht van de aanleg van de metro in twee delen te splitsen: één deel voor de ondergrondse infrastructuurwerken, en één deel voor de bovengrondse heraanleg.”

“We vragen dus aan het Brussels Gewest en aan de betrokken gemeentes, om echte architectuurwedstrijden en burgerparticipatie te lanceren, onder de hoede van de Bouwmeester. Zo zouden kwaliteitsvollere en ambitieuzere projecten ontwikkeld worden, die rekening houden met wat al bestaat.”

“Informatievergaderingen organiseren voor inwoners en belanghebbenden volstaat niet. Om een duurzame, open en moderne stad te bouwen, zoals het Brussels Gewest beweert te willen zijn, moeten alle publieke betrokken actoren en alle krachten uit de gemeenschap samengebracht worden. Het Flageyplein heeft uiteindelijk zijn wedstrijd gehad, en een echt burgerparticipatieproces. Waarom kan niet dezelfde aandacht en dezelfde zorg gegeven worden aan een belangrijk project zoals de metrolijn 3? Er is nog tijd om de strategie te herzien, het is nog mogelijk om er een voorbeeldproject van te maken.”

Ondertekend door: Collectief Imagine Colignon, Collectief HELMeTRO, Wijkcomité Voltaire-Eenens-Metsys, Wijkcomité Cage aux Ours, BRAL, stadsbeweging voor Brussel, Eric Corijn, (prof. Sociale Geografie VUB), Jean Louis Genard (prof. ULB La Cambre-Horta), Michael Ryckewaert (prof. Stedenbouw VUB), Kobe Boussauw (prof Mobiliteit VUB), Christophe Mercier (urbanist, architect), Dag Boutsen (decaan Faculteit Architectuur KU Leuven, Campus Sint-Lucas), Tine Van Herck (gastdocent Faculteit Architectuur KU Leuven, Campus Sint-Lucas)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni