Vrijdagmiddag is een standbeeld van schilder Pieter Bruegel de Oude ingehuldigd aan de Kapellekerk in Brussel. Eigenlijk had het er al dertien jaar moeten staan, maar het Bruegelbeeld was jarenlang onderwerp van politiek en communautair getouwtrek.
Bruegelbeeld na jaren getouwtrek ingehuldigd
Het Bruegelbeeld is vrijdag ingehuldigd door schepen van Stedenbouw en Erfgoed Geoffroy Coomans (MR), schepen van Openbare Werken Els Ampe (Open VLD) en minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD). Daarmee komt een einde aan een saga die maar liefst dertien jaar duurde.
Om hun 30-jarige aanwezigheid in de hoofdstad te vieren, wilde de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in 2002 een beeld aan de Brusselaars schenken. Omdat er nog geen standbeeld was van Pieter Bruegel de Oude, mocht beeldhouwer Tom Frantzen de schilder in brons vereeuwigen bij de Kapellekerk, waar Bruegel begraven ligt.
Het Brussels stadsbestuur moest echter niet weten van het "Vlaamse geschenk". Verschillende Brusselse schepenen lagen dwars, maar nu kan Bruegel eindelijk weer schilderen met zicht op de Marollenwijk, waar hij zijn laatste levensjaren spendeerde.
Volgens kunstenaar Tom Frantzen is Bruegel tijdloos en zou hij ook vandaag nog zijn plek hebben in de kunstwereld. Net daarom beeldde hij Bruegel schilderend af achter een open doek. “Hij schildert de vooruitgang van het leven, hij observeert en zet dat over op zijn werk om het te vereeuwigen.”
Bruegel 500
Met de plaatsing is de kous nog altijd niet af, want Frantzen maakte een driedelige beeldengroep over Bruegel en heeft dus nog twee beelden in zijn atelier staan. "Het is alsof ze een stuk uit een schilderij van Bruegel knippen om dat in te kaderen en tentoon te stellen."
De beeldhouwer geeft na vijftien jaar geruzie nog altijd niet op en hoopt dat zijn twee andere beelden zullen geplaatst worden ter gelegenheid de 500ste verjaardag van Bruegel. De schilder is volgens historisch onderzoek geboren tussen 1525 en 1530, dus is er - gelukkig misschien - vijf jaar speling om zijn verjaardag met twee extra beelden in de verf te zetten.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.