Brusselse OCMW’s geven meer uit door crisis

© brusselnieuws.be
26/01/2011
De Brusselse OCMW’s voelen de economische crisis nog steeds. De uitgaven stegen vorig jaar met negen procent. Vooral leeflonen nemen een steeds grotere hap uit het budget. Dat blijkt uit een analyse van de bank Dexia.

De OCMW-uitgaven per inwoner stegen vorig jaar met negen procent tot 749 euro per burger. De OCMW's van de gemeenten uit de eerste gordel geven veel meer (876 euro/inwoner) uit dan residentiële gemeenten als Ganshoren of Watermaal-Bosvoorde (467 euro/inwoner).

Naast personeels- en werkingskosten die goed waren voor bijna de helft van de uitgaven, bedroegen de herverdelingsuitgaven, zeg maar de uitkeringen, 50,4 procent van de totale budgetten. Daarbij waren de leeflonen goed voor een kwart van de uitgaven (+12,3 procent). Tussen 2007 en 2010 groeiden de uitgaven aan leeflonen volgens Dexia gemiddeld met 14,1 procent.

De OCMW's kosten ook steeds meer aan de gemeenten. Sinds 2007 gingen de dotaties met 7 procent omhoog. Al gingen de OCMW-budgetten ook omhoog omdat er meer leeflonen werden teruggevorderd.

Dexia wijst als oorzaak onder andere naar "de schommelende inflatie en grondstofkosten als gevolg van de economische crisis".

De analyse van Dexia is gebaseerd op de begroting van 2010 en de rekeningen en balansen van 2008.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni