Frederiksborg 2

Deense tavernes zijn passé

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
07/10/2015

In korte tijd houden twee vermaarde Deense pubs in de stad het voor bekeken: de Copenhagen Tavern aan de Naamsepoort en Frederiksborg in Ganshoren. Ruim veertig jaar geleden werden ze opgericht om de Brusselaars enthousiast te maken voor het Deense kwaliteitsbier Carlsberg.

Half september sloot de Copenhagen Tavern de deuren aan de Waterloolaan. Het etablissement stond bij menig Brusselaar bekend voor zijn schotels met gerookte en marineerde vis. De zaak draaide nog goed, zo vertelde de familie De Schrijder, die ruim dertig jaar eigenaar en uitbater was. Maar er was een veel beter aanbod gekomen, wat niet verwonderlijk is in de dure en gegeerde Waterloolaan waar merken als Chanel, Cartier, Vuitton en Dior elkaar gezelschap houden.

Fabiola
Met de Copenhagen Tavern verdween ook meteen de laatste horecazaak uit de Waterloolaan. Komende lente gaat in het pand de eerste Belgische winkel van het Italiaanse label Dolce & Gabbana open.

De liefhebbers van klassieke Noorse schotels en folkloristische Deense decors kunnen nog even terecht in de Frederiksborg, nabij de basiliek van Koekelberg. Het café-restaurant aan de Broustinlaan ziet er al jaren hetzelfde uit: een interieur met roze banken, roze lampjes en veel hout en in het midden een houten vikingschip. Op het menu ook al jaren dezelfde Deense specialiteiten zoals huisgerookte zalm en haring. Boven het café-restaurant, open van zeven uur ‘s morgens tot twee uur ‘s nachts, is er nog een tweesterrenhotel met dertig kamers.

Maar dit alles verdwijnt binnenkort. Op 20 december sluit Frederiksborg na 36 jaar de deuren. Einde handelshuur, zo laat de 88-jarige huurder van het pand weten.
Eigenaar van Frederiksborg is vandaag nog steeds de drankenverdeler Haelterman, die in de jaren 1970 het initiatief nam voor de verschillende Deense tavernes in de hoofdstad.

Brouwerij Haelterman werd in 1930 in Neder-over-Heembeek opgericht. Stichter Albert Haelterman trok met paard en kar langs de herbergen. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Jacques, die begin jaren zestig het Deense kwaliteitsbier Carlsberg ontdekte. Hij sloot een invoerlicentie met de Denen af en probeerde het bier in onze contreien te lanceren. Dat was niet zo simpel in een tijd dat zowat elk dorp zijn eigen brouwerij en bier had. Om het bier te promoten liet hij enkele luxe brasserieën bouwen in Deense stijl.

De tavernes werden met de nodige splendeur geopend. Zo was de Deense koninklijke familie aanwezig op de plechtige opening van de Danish Tavern aan de Beurs. Ook Boudewijn en Fabiola waren van de partij. Ze tapten eigenhandig Carlsberg van het vat.

Het taverneconcept werkte want Carlsberg werd al gauw een van dè premiumbieren in onze contreien. Na het succesvolle begin kende het merk nog een tweede grote boom in de jaren negentig, toen het bij jongeren erg hip was om een ‘Calleke’ te bestellen.

Bangladesh
Vandaag is Carlsberg nog steeds een gevestigde waarde. “Maar de tavernes zijn uit de mode geraakt,” zegt Stephanie Haelterman. Zij is de kleindochter van Jacques en werkt voor Carlsberg Importers in Ternat, onderdeel van de Haeltermangroep. “Nochtans is Kopenhagen vandaag erg in. Maar de Deense tavernes in Brussel werden nooit vernieuwd of aangepast aan de huidige, hippe Deense designstijl.”

Overigens zijn de Copenhagen Tavern en de Danish Tavern al heel lang niet meer in handen van de groep. De Danish Tavern aan de Beurs heeft inmiddels een eigenaar uit Bangladesh. Het enige Deense spoor, behalve de kneuterige façade, is een haringschotel, verborgen tussen de Frans-Belgische gerechten.

Wat Carlsberg Importers met de Frederiksborg gaat doen is niet duidelijk. “Als we nog iets Deens doen, dan zal het volgens de huidige hippe designstijl zijn. Maar dat gaan we voorlopig eerst uitproberen in Limburg.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni