Er komt een nieuwe brasserie in het oude postkantoor bij het Centraal Station. Die zal Central Park heten, een resto-bar die Belgische gerechten biedt aan voornamelijk pendelaars. De Stad Brussel is zeer blij met het project.
Oud postkantoor Centraal Station wordt resto-bar
De Stad gaf een gunstig advies zonder voorwaarden voor de ontwikkeling van de 'resto-bar' in het oude postkantoor bij het Centraal Station. Central Park zal ten vroegste in juli en ten laatste in september officieel openen op de Keizerinlaan 3, vlakbij de hoofdingang van het station. Bezoekers kunnen er vanaf 8 uur ’s ochtends terecht voor een ontbijt.
Het is in geen geval de bedoeling om te concurreren met de zaken in en rond het station, dat dagelijks zowat 60.000 pendelaars bedient. “We hebben het aanbod in de omgeving geanalyseerd en kwamen tot de constatatie dat er vooral veel fast food wordt aangeboden,” zegt architect en projectleider Olivier De Meulemeester aan onze redactie.
Eerst stoemp, dan een cocktail
Central Park zal Belgische gastronomie bieden. Reizigers krijgen de mogelijkheid om te genieten van een ouderwetse stoemp of gegratineerd witloof, alvorens op de trein te springen. Het is de bedoeling dat mensen even de tijd nemen om tot rust te komen, terwijl ze een oogje houden op de dienstregeling van de treinen. Die zal op schermen in het restaurant te zien zijn.
Er komt naast de brasserie ook een lounge bar. Die sluit aan op de centrale ruimte, maar heeft ook nog een extra verdieping. Hier kunnen bezoekers van een andere kaart bestellen en wat meer hun tijd nemen om te eten en te ontspannen met een cocktail.
Weldoordacht ontwerp
De zaak krijgt twee ingangen: één via straatkant, waar een terrasje zal worden aangelegd en waar de oude inkom in zijn originele staat zal worden hersteld, en één via het station. Tijdens de openingsuren van het station zullen reizigers de resto-bar kunnen betreden via een opvallend verlichte doorgang naast de sculptuur in de zaal van de verloren voorwerpen.
Wat de decoratie betreft heeft de architect weldoordachte keuzes gemaakt: “Het pand is geklasseerd en dus moeten we spelen met de steen die er al is. Ik heb aanvullend voor hout gekozen, omdat het warmte geeft en een akoestisch absorberend effect heeft,” legt De Meulemeester uit. Dat hout komt ook terug in het midden van de ruimte, in de vorm van een grote lichtgevende boom.
Telefooncel-koelkasten
Rekening houdend met de geschiedenis van het gebouw worden er twee thema’s uitgewerkt in het interieur. Ten eerste zijn er de oude treinen, die worden gerepresenteerd door de zaal zelf. Die krijgt de vorm van een gigantisch tandwiel, met de centrale pilaar als as en de ribbels in de houten lambrisering als tandjes.
Daarnaast leeft ook het postkantoor een beetje voort, dankzij het behoud van de telefooncellen (die worden omgevormd tot koelkasten) en de oude belettering.
Het oude postkantoor, dat een ruimte van 400 vierkante meter herbergt, werd enkele maanden geleden gesloten. Brussels Schepen van Stedenbouw Geoffrey Coomans is erg blij met de vernieuwing. Hij kijkt uit naar een herleving van een buurt waar ondanks de drukte commercieel erg weinig beweegt, meldt zijn woordvoerster. Buiten het BrewDog-café aan de Putterij is er recent weinig nieuwe horeca verschenen in de omgeving.
Bekijk hieronder het oude postkantoor in zijn huidige staat.
Lees meer over: Samenleving , Resto & Bar
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.