Smet: 'Nieuwe aanpak in zwarte scholen'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
09/02/2011
“Gemengde scholen blijven het doel. Maar door de bevolkingssamenstelling zijn concentratiescholen in steden als Brussel onvermijdelijk. Om de kwaliteit van het onderwijs daar op te trekken moeten we nadenken over een volledig nieuwe pedagogische aanpak.” Dat zegt Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) in BDW.

S met reageert op de discussie die begin deze week losbarstte over de vraag of het nog zin heeft om te vechten tegen de opdeling in witte scholen en concentratiescholen. In Nederland verklaarde de christendemocratische minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt dat het gevecht tegen concentratiescholen niet langer een prioriteit van het kabinet is. "De zwarte scholen zijn een feit," zei ze. Daarop verklaarde Mieke Van Hecke, hoofd van het katholieke onderwijs, dat ook in Vlaanderen het gelijkekansenbeleid niet gewerkt heeft. "Witte scholen worden witter, zwarte zwarter." Het gemeenschapsonderwijs trad Van Hecke bij.

Maar minister Smet wil niet weten van de afschaffing van het gelijke­onderwijskansendecreet (GOK), dat negen jaar oud is. Voor hem blijven gemengde scholen het doel. "Een opdeling in wit en concentratie is niet goed. Scholen moeten een weerspiegeling zijn van de samenleving. Die is divers, dus moeten ook de scholen gemengd zijn. Het voordeel daarvan is ook dat de sterken de zwakken kunnen meetrekken." Hij erkent wel dat er in een stedelijke omgeving altijd concentratiescholen zullen zijn door de bevolkingssamenstelling. "Daar kun je niets aan doen. Om de kinderen in die scholen beter onderwijs te geven moet er gezocht worden naar een nieuwe pedagogische benadering, een totaal andere manier om vaardigheden en kennis over te brengen. Ik wil daarover een maatschappelijk debat."

Smet geeft toe dat het gelijkekansenbeleid niet perfect is. "Zijn we er al? Nee. Het GOK is zeker voor verbetering vatbaar. Maar daarom moet je het nog niet afschaffen, dan zouden we erop achteruitgaan. We gooien toch ook de hele socia­le zekerheid niet overboord omdat dit land nog altijd vijftien procent armen telt?" Smet verwijst naar een Oeso-studie waarin het Belgische schoolsysteem als een van de meest selectieve naar voren komt. "Segregatie en selectie zit ons onderwijssysteem in de genen. Dat verander je niet in negen jaar."

Smet oppert dat het GOK-decreet mogelijk niet goed is uitgevoerd. Dit voorjaar komt hij met een decreet voor een definitieve aanmeldingsprocedure. Daarmee moet er een eind komen aan de jaar na jaar wijzigende inschrijvingsmodaliteiten. Over die nieuwe procedure wil Smet nog niets kwijt. Alleen dit: de voorrang voor anderstaligen én voor Nederlandstaligen blijft behouden. "Aan de algemene architectuur verandert niets."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni