Brusselaars starten slagerij zonder vlees

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
25/04/2017

Wie ook na de Dagen zonder Vlees meer plantaardig wil eten, kan kiezen voor Brusselse alternatieven. Yumm’eat en Bouche B zijn twee jonge start-ups die gespecialiseerd zijn in vleesvervangers.

Yumm’eat is het project van Marie Laurent haar vennote Yasmine Al-Zuhbi. De basis is een familierecept van Al-Zuhbi: “We zijn allebei dol op eten. Vorig jaar besloten we samen iets met onze passie te doen. We brengen een Syrisch geïnspireerde veggieburger op de markt, op basis van kikkererwten, witte bonen, uien, koriander en een geheime kruidenmix.” Laurent is vegetariër, Al-Zuhbi eet weinig vlees. De twee vriendinnen kregen veel lovende reacties toen ze vorige zomer met een kraam op Couleur Café en het Ronquières-festival stonden, ook van fervente vleeseters.

“Onze burger is rijk aan eiwitten en ijzer. Je hebt er echt mee gegeten. Tegelijk is hij gezond en verrassend van smaak.” Nu leveren ze hun producten aan restaurants, hotels, bedrijven en scholen. In Brussel behoren de cafés Walvis en Brewdog, casino Viage en het vegetarische restaurant Mary Pop-in tot de klanten. Het personeel van Engie mocht al proeven in het bedrijfsrestaurant.

De burgers worden diepgevroren en voorgebakken geleverd, zodat ze langer houdbaar zijn. Alleen in Belgomarkt, de winkel met lokale producten, kan de consument de burgers rechtstreeks kopen tegen 5 euro voor twee stuks. “Die winkel deelt onze filosofie. Bij de restaurateurs geven we extra uitleg over de bereidingswijze. Het beste resultaat krijg je als je de burger in olie bakt in een frietketel.”

Het verschil met de gemiddelde veggieburger in de supermarkt is voor de 30-jarige onderneemster zonneklaar: “Ons product is honderd procent natuurlijk en bevat geen additieven of bewaarmiddelen. Bovendien gebruiken we zoveel mogelijke lokale en biologische ingrediënten.” Het biolabel draagt Yumm’eat niet, omdat de aanvraagprocedure complex is en biologische witte bonen sowieso moeilijk te krijgen zijn. De producten zijn geschikt voor wie gluten- en lactosevrij door het leven gaat.

Al-Zuhbi en Laurent staan nu vaak in de keuken, hoewel ze respectievelijk een financiële en marketingopleiding genoten. Ze maken gebruik van het goed uitgeruste coworkingatelier van Co-oking in Anderlecht. “Het is een praktische oplossing voor ons. We hebben niet de middelen om meteen te investeren in een keuken die voldoet aan de normen van het Federaal Voedselagentschap.”

De twee vrouwen uit Ukkel willen hun aanbod uitbreiden met nieuwe smaken. Mexicaans en Thais staan hoog op het verlanglijstje. Ze hebben al klanten in Namen en Luik, maar willen ook graag in veggievriendelijke Vlaamse steden als Gent en Antwerpen potten breken.

Bouche B
Ook Sen-Rei Wu (34) mikt met haar vegetarische varianten van merguezworsten, vleesbrood, rillettes en terrine op consumenten die bewuster willen eten en iets nieuws willen uitproberen. Gezond, biologisch en lokaal draagt ze hoog in het vaandel. Ze huurt de gedeelde keuken van Co-oking en haar producten liggen bij Belgomarkt. Ze eet zelf sinds haar zeventiende geen vlees meer.

En toch droomt ze van een slagerij, maar dan wel een plantaardige. ”Ik wil het concept een nieuwe invulling geven met eigen bereidingen en creaties. Smaak, textuur en uitzicht moeten overtuigen. Aan de ontwikkeling van het vleesbrood heb ik drie à vier maanden gewerkt. Ik ga steeds uit van het originele recept en experimenteer met plantaardige eiwitten zoals sojabonen, tempeh en quinoa, granen, groenten en kruiden. Ook hou ik rekening met de seizoenen.”

De naam Bouche B verwijst naar de uitdrukking bouche bée (perplex staan), maar ook naar mond, plan B en ‘bio, bon, belge’. Momenteel verkoopt Wu haar producten vooral via haar webshop, waar klanten wekelijks een bestelling kunnen plaatsen. De levering gebeurt per fiets bij uitgekozen partners zoals de vegetarische winkel Vegasme in Elsene en de biomarkt van L’heureux nouveau in Sint-Gillis. Daarnaast verzorgt ze ook geregeld de catering van evenementen.

Haar Taiwanese ouders hadden een restaurant in Ukkel, maar zij studeerde politieke wetenschappen, werkte in de banksector en stortte zich daarna op microfinanciering. Tijdens een stage in Nicaragua, waar ze samenwerkte met een coöperatie van handelaars in rode bonen, groeide het idee voor Bouche B.

In de komende jaren wil ze vanuit Sint-Gillis haar boodschap rond duurzame voeding blijven uitdragen, het liefst via een fysieke winkel.

www.bouche-b.be

www.yumm-eat.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni