Brussel, fietssuggestiestad: 'Wegmarkeringen zijn geen oplossing'

Maarten Verdoodt
© BRUZZ
14/10/2016

Fietsen in Brussel wordt steeds populairder, maar echt veilig is het niet. Vooral op drukke kruispunten en in dichtbevolkte buurten moeten fiesters dagelijks de strijd aangaan met allerlei hindernissen. BRUZZ ging mee fietsen met een aantal Brusselse actievoerders. Zij willen dat er dringend geïnvesteerd wordt in fietsinfrastructuur.

Geparkeerde of stilstaande voertuigen op een fietspad, het is de grootste frustratie van de Brusselse fietser. Al te vaak moet een fietser zich in het Brusselse autoverkeer mengen. Het levert vaak hallucinante beelden op. Het online platform velodossier.be dat die beelden verzamelt, wordt steeds groter. En dat is eigenlijk geen goed teken.

Fietsbrigade beschermt fietser
Eind 2016 zal de Brusselse fietsbrigade zo'n 82 boetes per dag uitgeschreven hebben. De brigade is een politiedienst van de zone Brussel-Hoofdstad en Elsene. Sinds de oprichting in 2005 hebben de 'Bikers' onder leiding van David Stevens de verkeerssituatie voor de fietser een pak veiliger gemaakt. "We hebben de overtredingen kunnen inperken, maar nu zien we dat na onze werkuren de verkeersregels weer met de voeten worden getreden. Daarom plannen we nu ook vaker 's avonds een actie."

Els Ampe (Open VLD), schepen van Mobiliteit van de stad Brussel, zegt dat ze tegen het einde van de legislatuur tien kilometer aan fietspaden zal verwezenlijken. Al komen die wel eerder in Laken, onder meer aan de Houba de Strooperlaan, en niet in het centrum.

Gevaarlijk fietsen in Molenbeek
In Sint-Jans-Molenbeek is de situatie voor de fietser ronduit schrijnend. Mobiliteitsschepen Olivier Mahy (Open VLD/MR) mijdt zelf de Piersstraat. "Auto's rijden er te snel en negeren de voorrang van rechts. Voor een fietser is het er te gevaarlijk." Ook de Gentsesteenweg is voor een fietser een no-go zone. Mahy hoopt wel iets te veranderen aan het gedrag van de autobestuurder door de fietser in Molenbeek meer ruimte te geven.

Maar voor de Brusselse fietser en fietsverenigingen kan het niet snel genoeg gaan. Zeker nu de fiets ook in Brussel populairder wordt. Fietspaden die duidelijk afgescheiden zijn van de rijweg, maken het al veel veiliger. En dat kan met kleine ingrepen zoals betonblokken plaatsen naast het fietspad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni