Jouw vraag

JOUW VRAAG. Kan ik in Brussel frieten eten die niet in dierlijk vet zijn gebakken?

Luana Difficile
29/06/2016

Steeds vaker zijn mensen op zoek naar frietjes die niet in dierlijk vet gebakken zijn. Gestuurd vanuit een geloofsovertuiging of door ethische bezwaren, de vraag naar ‘plantaardige frieten’ is er, maar het is niet gemakkelijk om een frituur te vinden die uitsluitend plantaardig vet gebruikt. Hoe komt dat? Big City trok met de vraag van Samuel Hus uit Brussel op pad.

Volgens cijfers van het Nationaal Verbond van de Belgische Frituristen gebruikt één derde van alle frituren plantaardig vet of olie. Dat is in de meeste gevallen palmvet of archideolie. Nog één derde gebruikt een mengeling van plantaardig en dierlijk vet. De overige frituren - zo’n één derde - bakt zijn frietjes in dierlijk vet.
“De traditionele Belgische friet is gebakken in rundsvet,” zegt Bernard Lefèvre van de Nationaal Verbond van de Belgische Frituristen. Het lijkt wel deel van onze Belgische culinaire erfenis. Chefs als Sofie Dumont en Jeroen Meus zweren bij het ossenvet voor het klaarmaken van die typische Belgische friet. Ossenwit is gesmolten en gefilterd rundvet en is goed bestand tegen oxidatie en verbranden. Voor de Belgische traditionele frietjes was ossenwit vroeger althans een logische keuze.

Talrijke chef-koks beweren de waarheid over de perfecte friet in pacht te hebben, toch bestaat er niet echt een waterdichte ‘friettheorie’. Tijden zijn veranderd.

Plantaardige olie heeft zijn intrede in de ‘vetmarkt’ al een tijdje gemaakt. Over gezonde voeding is er onnoemelijk veel geschreven en gesproken. Verzadigde vetzuren zijn de grote boosdoener, en zoekt iedereen heil in onverzadigde vetzuren in de plantaardige varianten. En het is waar, ossenvet bevat veel verzadigde vetzuren bevat en is slecht voor de cholesterol.

Palmvet, het meest gebruikte plantaardige vet om te frituren is trouwens niet onbesproken. Het bevat relatief veel verzadigde vetzuren en is slecht voor de cholesterol. Vanuit ecologische overwegingen staat palmvet ook onder druk, omdat de productie ervan bijdraagt tot regenwoudkap. Zo ethisch verantwoord is plantaardig vet helemaal niet.

Kiezen frituren voor dierlijk vet omdat het goedkoper is? “Sommigen denken dat ossenvet goedkoper is dan plantaardig vet, maar dat is niet zo,” zegt Bernard Lefèvre. “Tussen dierlijk en plantaardig vet is er nochtans geen verschil in prijs.” Neen, een economische keuze is dierlijk vet dus niet voor frituurhouders.

Het gebruik van dierlijk vet wil vooral de traditie en de smaak van de typisch Belgische friet vooropstellen. Of frietjes gebakken in ossenwit lekkerder zijn, laat Bernard Lefèvre in het midden. “Smaken verschillen nu eenmaal. Ik vind het belangrijk dat mensen een keuze hebben.” De keuze is er, ook in Brussel.

ZEVEN ADRESJES

Onder meer in volgende Brusselse frietzaken bakken ze frieten in plantaardig vet:

  • Frituur Chez Clementine, Place Sint-Job 40, Ukkel
  • Brasserie Georges, Winston Churchillaan 259, Ukkel
  • ‘t Complex, gebouw L, VUB , Pleinlaan 2, Elsene
  • Frituur Tatayet, Leuvensesteenweg 571, Schaarbeek
  • Soleil à table, Grote Haagstraat 46, Etterbeek
  • Bia Mara Brussel, Kiekenmarkt 41, Brussel
  • La Duchesse, Boulevard Leopold II 73, Molenbeek

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni