Wie ’s ochtends wel eens een toertje gaat lopen in een park komt ze regelmatig tegen: mensen die er de nacht hebben doorgebracht. Mario Simonelli uit Etterbeek behoort ook tot die mensen die af en toe overnacht in het park, maar mag dat wel?
Mario denkt alleszins van wel. “Ik vermoed dat je in het park mag overnachten op voorwaarde dat je niet langer dan 24 uur op dezelfde plaats blijft.” Zelf neemt hij regelmatig zijn tentje mee naar het Jubelpark. “In totaal heb ik toch al zo’n twintig keer de nacht doorgebracht in een park. Meestal blijf ik slapen in het Jubelpark. Het is dicht bij mijn kot en het herbergt veel mooie plekjes. Ik beschouw het als mijn tuin.” Mario heeft ook een favoriet plekje in het Jubelpark waar hij de nacht kan doorbrengen. “Naast de fontein aan de kant van Merode is een klein bosje met een geweldige ondergrond. Wat mij betreft is dat het beste plekje om mijn tent op te stellen.” Wanneer hij in een park overnacht doet hij dit altijd in een tent. “Het is niet uit veiligheidsoverwegingen, maar gewoon uit comfort. Meestal neem ik ook wat spullen mee om de nacht door te brengen zoals dekens en een slaapzak. Eten en drinken neem ik nooit mee, het is namelijk geen camping en je valt ook minder op omdat je geen afval creëert.”
Toch blijven we nog met één vraag zitten: mag je in een park overnachten? Het antwoord is nee. Serge Kempeneers is directeur Groene Ruimten bij Leefmilieu Brussel en legt uit waarom het verboden is. “Spijtig genoeg mogen we niet overnachten in een park. Hier bestaat namelijk een reglement over. De parken zijn open van 6 uur tot 18 uur. In de zomer zijn ze wel langer open. ’s Nachts moet het rustig blijven in een park, niet alleen uit veiligheidsoverwegingen, maar ook voor de biodiversiteit. Zo proberen we ook de fauna en de flora de nodige rust en kalmte te geven.”
Toch zijn er uitzonderingen waarbij we de nacht wel mogen doorbrengen in een park. “We hebben regelmatig evenementen in onze Brusselse parken en dan staan we soms uitzonderingen toe zodat mensen wel kunnen overnachten in het park. Ze moeten dit dan aanvragen, al gebeurt het zeer zelden dat we dit toestaan. We willen namelijk de staat van onze parken ook zo optimaal mogelijk houden.”
Wat dan met de daklozen in Brussel? Een groot deel onder hen overnacht toch wel eens in een park, zeker tijdens een zweterige zomeravond? “We hebben een afname in het aantal daklozen dat blijft overnachten in de parken. Dat behoort tot de taak van de parkwachters die hiervoor instaan om daklozen en individuen uit het park te weren wanneer ze hier willen overnachten zonder vergunning. Soms hebben we dus ook jonge mensen die met hun trekzak en tenten komen overnachten in het park, terwijl dit eigenlijk niet mag. Het is gewoon een kwestie om de bevolking hierover in te lichten en te sensibiliseren. De vraag is niet of het strafbaar is, maar wel hoe we aan de mensen moeten duidelijk maken dat je gewoon niet in het park mag slapen”, besluit Kempeneers.
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.