Jouw vraag

JOUW VRAAG. Waar eet je de lekkerste wafels in Brussel?

Laurent Vermeersch, Luana Difficile
© BRUZZ
23/11/2016

Een echte, goeie Brusselse wafel vinden is al lang geen evidentie meer in Brussel. Gelukkig zijn er nog enkele huizen die de traditie in ere houden. Maar waar vind je nu de lekkerste wafels in Brussel? Big City zoekt het uit.

Wafels vind je in allerlei maten en soorten. Welke je de lekkerste vindt, hangt natuurlijk af van je eigen smaak. Wel zeker is dat wie graag een traditionele Brusselse wafel eet niet bijster veel opties heeft. De Brusselse wafel is de voorbije decennia immers bijna helemaal verdrongen door de Luikse variant. Die heeft afgeronde hoeken, is zwaarder en zoeter. Daardoor heeft hij geen toppings nodig en leent hij zich beter tot een snelle hap op straat.

Ideaal misschien voor die kleine dip tijdens het kerstshoppen, maar jammer genoeg is de productie van de Luikse wafel bijna overal gestandaardiseerd. De meeste verkopers gebruiken industrieel of ingevroren deeg. “Een Brusselse wafel is daarentegen altijd op traditionele wijze gemaakt,” zegt Géry Brusselmans, foodblogger en auteur van ‘Belgique Sucrée’. “Om haar luchtig te maken, heb je gist nodig. Je kan het deeg dus niet op voorhand maken.”

Het deeg van een Brusselse wafel moet je de dag zelf gebruiken en is dus per definitie vers. Dat maakt het product een stuk arbeidsintensiever. Bovendien eet je een Brusselse wafel liefst zittend aan een tafel, dus moet je ook al over een degustatieruimte beschikken. Een en ander maakt dat nog weinig horecazaken de moeite doen om de traditionele wafel te bakken.

“Je vindt makkelijker Brusselse wafels aan de kust, dan in Brussel,” zegt Brusselmans. “Toch zijn er rond de Grote Markt nog enkele adressen die echte Brusselse wafels serveren.” Zo is er ‘Aux Gaufres de Bruxelles’ op de Grasmarkt. Op het eerste gezicht is het misschien een toeristenval, maar ze serveren er al sinds 1970 de echte Brusselse wafel. Wie het graag wat stijlvoller heeft, kan ook terecht in de tearoom van koekjesfabrikant ‘Maison Dandoy’ in de Karel Bulsstraat. Daarnaast zijn er ook nog een handvol traditionele restaurants die de wafel serveren als dessert.

Een ander optie zijn kermissen. Daar is meestal wel een kraam dat naast frieten, smoutebollen en ander lekkers ook nog wafels aanbiedt. Frituur ‘‘t Wit Madammeke’ bakt bijvoorbeeld al vier generaties wafels. Het kraam staat in de zomer en in het najaar enkele weken op het Daillyplein in Schaarbeek.
Zelf maken kan natuurlijk ook, maar dan is het uitkijken naar het beste recept om die luchtige en tegelijk krokante wafel te bekomen. Voor velen is gist onontbeerlijk, anderen zweren alleen bij goed geklopt eiwit. Sommigen gebruiken bier om het deeg te helpen rijzen, maar dat is geen courante praktijk.
Tot slot zijn er de toppings. Poedersuiker en slagroom zijn de klassiekers. Een beetje aardbeien, ijs of chocoladesaus kan ook. De wafel overladen met fruit en/of zoetigheid wordt dan weer beschouwd als majesteitsschennis.

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni