Maarten uit Brussel vraagt zich al een tijdje af waar de honderden mannen naartoe gaan die dagelijks op busjes staan te wachten in de Diksmuidelaan? Big City zocht het uit.
Waar ze vandaan komen? Om de hoek met het kanaal huist het Klein Kasteeltje, een federaal opvangcentrum voor asielzoekers. Zonder werk om handen, daalt het ego van de man, weten u en ik. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En zwaar werk is licht gevonden - wat haast niemand meer wil doen, willen zij wel. Het is illegaal, roepen burger en overheid uit een mond. Maar wordt er een alternatief aangereikt? We stonden tussen hen - een vijftigtal - op de vroege ochtend. En probeerden twee uur lang te liften.
Het gedoogbeleid is er een feit. Hoofdzakelijk witte bestelwagens met Belgische, Nederlandse, Franse en Poolse nummerplaat passeren de revue à la queue leu-leu. Het houdt niet op. Soms wordt er eentje opgepikt, soms twee. Vaak wuift wie achterblijft de wagen na, ook al zit die vol. Het is een spel van vraag en aanbod. Morgen nemen ze mij mee, denkt de werkwillige. Op tijd iemand anders meenemen, denkt de werkgever. Dat heeft alleen voordelen. De selectie van de hardste werker geschiedt dan als organisch.
Waar het konvooi ‘sociale en fiscale fraude’ naartoe rijdt?. Naar een bouwwerf, een rotklusje van een lange dag. Het gat vullen van de arbeider in ziekteverlof. Het gat van de plotse, tijdelijke vraag naar meer armkracht voor een dag, een week, een chantier. De rit gaat richting Evere, richting Halle. Richting Vollezele ook. Als we de bestelwagenopschriften kunnen vertrouwen - als ze die al dragen, - bedienen ze de sector Grand Oeuvre, Rénovations, Fruits & Légumes, zelfs Bioboerderij. De zwartaanbieder-werkgever zit er niet om verlegen om hen voor wat dan ook in te zetten. Het zijn vooral goedkope arbeidskrachten. “Bomen snoeien, drie euro per uur. Te nemen of te laten,” stelt men ons voor. Waar? “Op een ambassade. We zetten u weer af als het werk gedaan is.” Hoe langer de werkdag duurt, hoe beter, denken de mannen. Tien uur werk, is tien uurlonen. En dertig euro is veel geld.
VOLGENDE WEEK: Waarom zit er zoveel kalk in het Brusselse leidingwater? - Louise uit Sint-Gillis
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.
Big City
Lees meer over: Brussel-Stad , Big City
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.