Jouw vraag

JOUW VRAAG. Waar kan ik met een boot door Brussel varen?

Jean-Marie Binst, Luana Difficile
© BRUZZ
26/10/2016

Kan je met een bootje door Brussel varen en zo ja, waar dan? Dat is de vraag die een kersverse Brusselse student zich stelt. Big City zoekt het uit.

Voor alle duidelijkheid: het zeekanaal Willebroek-Brussel (oorspronkelijke verbinding Brussel-Rupel-Schelde van 1561) en het kanaal Brussel-Charleroi (van 1832) zijn nooit geconcipieerd geweest voor passagiersvervoer. Al kon je in de negentiende eeuw aan de Steamerskade wel de boot naar Londen nemen. Vandaag zal je het moeten stellen met een handvol toeristische rondvaarten, een kajak huren, kanoën, leren zeilen in clubverband, of al varend traagjes pendelen naar het werk. Daarvoor zijn er maar enkele aanmeersteigers: in het Beco-dok (tussen Sainctelettebrug en Redersplein), het Vergote-dok (tussen Redersbrug en Jules de Troozplein of Lakenbrug), het Verbindingskanaal (tussen Lakenbrug en Van Praetbrug) en de voorhaven (tussen Van Praetbrug en spoorwegbrug Buda).

Voor een toeristische tocht op het water loopt het seizoen op zijn einde. Brussels by Water houdt traditioneel een winterrust vanaf 1 november. Rivertours Aalst biedt nog enkele vaarten aan tot eindejaar (Heembeekkaai). Ook Jan Plezier organiseert ‘s winters niets meer. Blijft nog La Fonderie met zijn boot La Gueuse (Beco-kaai) die tours organiseert over industrieel erfgoed.

Vorig jaar heeft de Waterbus, zoals die mooi genoemd wordt, 26.000 passagiers vervoerd. “Dit jaar denken we af te kloppen op 40.000 passagiers,” stelt David Kuborn van de Waterbus. Daarvan wordt een groot aantal gehaald tijdens Brussel-Bad. Door het jaar heen vinden de lange toeristische vaartrajecten Brussel-Vilvoorde (heen en terug is twee uur) trouwens alleen in de week plaats. Een (vrijblijvende) gids staat op die vaartours ter beschikking voor wat toelichting: over de geschiedenis van het kanaal, de in-dustriële zones en de nieuwe verstedelijking. “Het shoppingcenter Docks Bruxsel en het nieuwe museum voor moderne kunst in de Citroëngarage zullen zeer veel mensen aantrekken,” hoopt Kuborn. Maar voorlopig heeft dat geen impact op de personenmobiliteit via het kanaal. Bij de opening van Docks vorige week, werd met geen woord gerept over alternatieve mobiliteit via het kanaal, om er te geraken.


Veel te traag

“Het is de MIVB die in Brussel het openbaar vervoer regelt, en niet de Haven van Brussel,” stelt Sylvain Godfroid, communicatieverantwoordelijke van de Haven. “Al staan wij altijd open om over projecten te praten.” Het eerste project van vaarvervoer voor pendelaars van Brussels by Water dateert van 2012, en kreeg nog steeds niet echt voet aan wal. Probleem: het watertransport is traag, veel te traag. Al wil de Waterbus wel tegen 2020 werk maken van een catamaran die met twintig kilometer per uur zou kunnen pendelen tussen Docks en Citroën, in tien minuten dus. “Vijftien jaar geleden zijn er al initiatieven geweest om de mobiliteitsproblemen in de stad deels op te lossen via vervoer per boot,” zegt Godfroid. “De Lijn liet toen weten dat de ‘commerciële snelheid’ te laag was voor vervoer per boot. En het opvolgingscomité, begonnen onder de bevoegdheid van Brussels minister Brigitte Grouwels, bevoegd voor de Haven, heeft zich ook op die snelheid vastgereden. De reglementering over de vaarsnelheid stelt dat in het centrale deel van het kanaal 4 knopen (7,4 km/u) mag gehaald worden, en in de voorhaven 8 knopen (14,8 km/u). Het probleem is niet een afwijking geven voor één boot die sneller vaart. Maar als er veertig boten te vlug varen, gedurende een jaar of tien, dan wordt door de sterkere golfslag de kade beschadigd. Bovendien zijn de huidige (plezier- of pendel)boten in Brussel niet aangepast aan snel aanmeren. In Brussel varen geen mobiele vaporetto’s zoals in Venetië. Bovendien zijn er sluizen op het kanaal, in Anderlecht duurt het al snel dertig minuten om erdoor te geraken.”

Dat neemt niet weg dat er recreatief kano’s en kajakken kunnen gehuurd worden bij de Cercle des Regattes de Bruxelles Kayak (Lijstersstraat, achter Coovi). En je kunt leren pleziervaren in het Nautisch Centrum Brussel (Heembeekkaai), waar vier verenigingen actief zijn: de Zeescouts, Brussel Open Scouting (BOS), de Bruxelles Royal Yachtclub (BRYC) en voor wie ons land wil dienen bij het Koninklijke Marine Kadettenkorps.

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni