Wie in de Europese wijk woont, heeft niet de postcode van Brussel-Stad in zijn adres staan, maar wel postcode 1040. De postcode van Etterbeek dus. Waarom is dat zo, vraagt Sean uit Etterbeek zich af. Big City ging ten rade bij Barbara Van Speybroeck van Bpost.
JOUW VRAAG. Waarom heeft Europese wijk postcode 1040 en niet die van Brussel-Stad?
Even beginnen bij het begin. In Brussel hebben alle negentien gemeenten hun eigen postcode. Dat is zo sinds 1969, toen de postcodes werden ingevoerd. In 1967 was in sorteercentrum Brussel X een eerste vorm van optische postsortering mogelijk gemaakt, maar voor die geautomatiseerde lezing waren ook ondubbelzinnige adressen met postcode nodig.
De Brusselse postcodes bleven ook na de gewestvorming behouden. Wie een brief stuurt naar één van de Brusselse gemeenten kan wel kiezen of hij daarop bijvoorbeeld ‘1030 Brussel’, of ‘1030 Schaarbeek’ schrijft - in beide gevallen zal de brief bezorgd worden.
In principe valt het gebied waar een bepaalde postcode aan toegekend is, dus samen met het territorium van de betreffende gemeente. Een uitzondering is inderdaad Brussel-Stad, waar postcodegewijs een en ander mee aan de hand is. Brussel-Stad bestaat administratief gezien uit het centrum in de Vijfhoek, de deelgemeenten Laken, Haren en Neder-over-Heembeek, de Europese wijk - die territoriaal gezien binnen de gemeente Etterbeek ligt - en het gebied rond de Louizalaan - dat van het Louizaplein tot voorbij het Ter Kamerenbos reikt, en territoriaal gezien in Elsene ligt.
Brussel-Stad heeft uiteraard postcode 1000, deelgemeente Laken kreeg de aparte postcode 1020, Haren 1130 en Neder-over-Heembeek 1120. Tot zover is alles duidelijk en vrij logisch. Maar hoe zit het dan met die twee Brusselse enclaves in Etterbeek en Elsene? Daar heeft Barbara Van Speybroeck, woordvoerder van Bpost, een woordje uitleg bij.
“Als ‘eigenaar’ van de postcodes is het Bpost die de toekenning van de postnummers bepaalt. Soms kunnen om praktische, operationele redenen uitzonderingen worden gemaakt op de algemene regel dat postcodegebieden overeenstemmen met gemeentegrenzen. Dat is het geval voor de Europawijk en de wijk rond de Louizalaan.” De onbebouwde gronden van wat toen nog de Leopoldwijk heette, werden al kort na de Belgische onafhankelijkheid aan Brussel-Stad toegevoegd. De gemeenten Schaarbeek, Etterbeek en Sint-Joost-Ten-Node moesten toen nog wel meer grond afstaan, want ook de wijk van de Squares werd toen bij Brussel gevoegd. “Maar wat de Leopoldwijk betrof, waar de Europese wijk zich ontwikkelde, bleef het voor de post altijd interessanter om de bediening via het bestaande uitreikingskantoor Brussel 4 in de Stevinstraat te laten verlopen in plaats van vanuit Brussel 1 in het Muntcenter.” Brussel 4 verwees naar postcode 1040, en omdat voor de Europawijk het uitreikingskantoor niet wijzigde, bleef ook de postcode behouden.
Hetzelfde geldt voor de Louizalaan, die werd aangelegd op een stuk grond waarvoor Elsene werd onteigend, en die dus van bij het begin van haar bestaan bij de stad Brussel hoort. “Ook deze laan en de aanpalende straten worden nog steeds bedeeld door de postbodes van Elsene, waardoor Bpost aanraadt voor dit gebied de postcode 1050 te gebruiken,” aldus Van Speybroeck. “Bij twijfel omtrent de juiste postcode van bepaalde straten kunnen briefschrijvers trouwens altijd de adresvalidatietool op onze webstek raadplegen.”
Tot slot zijn in Brussel nog een aantal organisaties en instellingen gevestigd die in het verleden een speciale postcode toegewezen kregen. Omwille van de volumes die op die plaatsen bezorgd moesten worden, of op aanvraag van de instelling zelf. Een bekend voorbeeld is dat van de openbare omroepen VRT (1043) en RTBF (1044). Maar ook de Europese instellingen die een permanente residentie kregen in de hoofdstad hebben een eigen code, zoals het Europees Parlement (1047), de Europese Raad (1048) en de Europese Commissie (1049). Hetzelfde geldt onder meer voor de Kamer (1008), de Senaat (1009), het Vlaams Parlement (1011), het Brussels Parlement (1005) en de Navo (1110).
Toch is aan dit soort privileges een einde gesteld. Van Speybroeck: “Nieuwe aparte postcodes zullen niet meer worden toegekend, omdat de automatische verwerking de noodzaak eraan bijna volledig heeft weggenomen. De laatste speciale postcode die door Bpost werd aangemaakt is 0612. Maar dat was op vraag van Sinterklaas en konden we dus uiteraard niet weigeren.”
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.