Jouw vraag

JOUW VRAAG. Waarom maken metro’s soms een noodstop?

Laurent Vermeersch
06/07/2016

Iedereen die wel eens de metro neemt, kent het fenomeen: tussen twee stations gaat het metrostel plots bruusk in de remmen en moet je snel houvast zoeken om niet op de schoot van een medepassagier te belanden. Waarom is dat, vroeg Jasper uit Merchtem aan Big City. Op dergelijke momenten maak je als reiziger kennis met het noodstopmechanisme van de Brusselse metro. We vroegen de vervoersmaatschappij wat er dan precies aan de hand is.

“Een metrostel moet kunnen rijden, maar vooral ook stoppen,” vertelt Geert Charita, metro-expert bij de MIVB. “Bij het minste probleem is het belangrijk om zo snel mogelijk tot stilstand te komen om ongelukken te vermijden.”

Om te stoppen in een station gebruikt de bestuurder eigenhandig zijn dienstrem, maar bij de minste onregelmatigheid treedt de noodstop in werking. “Elke trein krijgt continu een signaal dat hem al dan niet toelaat om verder te rijden. Tegelijk krijgt hij ook een maximum snelheid opgelegd. Als een bestuurder even niet oplet en net te snel rijdt of door een rood sein rijdt, treedt de noodstop in werking.”

Ook als er een technisch probleem is met de trein, komt die tot stilstand.

De vraag is of dat remmen altijd zo bruusk moet. “Het systeem is binair en kent alleen: toelating om te rijden of niet. Je weet niet waarom er gestopt moet worden, dus is het belangrijk dat het stoppen zo snel mogelijk gebeurt. Een mens kan nadenken en inschatten hoe hard hij moet remmen, maar daar is geen tijd voor. Met een metrostel om de 150 seconden kunnen we niet anders dan vertrouwen op het systeem.”

Het bruusk stoppen is misschien vervelend voor reizigers, maar het zorgt er wel voor dat het nog nooit tot een botsing kwam tussen twee metrostellen. Het systeem maakt het immers onmogelijk dat een metro ook nog maar in de buurt van een ander stel komt. Er is altijd een veiligheidsafstand tussen twee treinen.

“Ik ga niet zeggen dat het systeem onfeilbaar is,” aldus nog Charita. “Dat woord wordt enkel gebruikt in de lessen godsdienst, maar het systeem heeft zijn diensten bewezen en bewijst die nog altijd. De metro viert dit jaar zijn veertigste verjaardag en rijdt elke dag 18.000 kilometer zonder problemen.”

De noodstop treedt elke dag gemiddeld een tiental keer in werking. “De ene dag kan dat één keer zijn, de andere twintig. Het is een voortdurende parachute die ons behoedt voor aanrijdingen en menselijke fouten.”

Het huidige noodremsysteem gaat al meer sinds het prille begin van de Brusselse metro in 1976. “Het is destijds ontwikkeld door een Frans bedrijf op basis van de veiligheidsvereisten die de MIVB had vastgelegd. De technologie was voor die tijd best vooruitstrevend en lag bijvoorbeeld aan de basis van de signalisatie die later zou gebruikt worden voor de TGV.”

Ook de recentere metrostellen, de zogenaamde Boa’s, zijn uitgerust met het systeem. Dat zal waarschijnlijk dienst blijven doen tot de dag dat het metronet volledig uitgerust is met nieuwe signalisatie in het kader van de modernisering van de metro.

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni