Slechts 5 van de 19 Brusselse gemeenten hebben er voor gekozen om een voltijdse deradicaliseringsambtenaar aan te stellen. Zo besloten ook Sint-Joost en Koekelberg, twee gemeenten die nochtans deel uitmaken van het Kanaalplan, niet van de federale subsidie van 500.000 euro gebruik te maken.
De kwestie werd aangekaart door Brussels parlementslid Brigitte Grouwels (CD&V), schrijft La Capitale en bevestigt haar woordvoerder aan BRUZZ. "Volgens mijn informatie beschikken maar 5 van de 19 Brusselse gemeenten over een voltijdse deradicaliseringsambtenaar, terwijl elke Brusselse gemeente die af te rekenen krijgt met radicalisering zo'n ambtenaar zou moeten inschakelen", aldus Grouwels.
Minister-president Vervoort bevestigde dat voorlopig enkel Anderlecht, Sint-Gillis, Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek en Stad-Brussel over zo'n voltijdse ambtenaar beschikken. Die vijf gemeenten verdelen onder elkaar de subsidiepot van zo'n 500.000 euro die de federale regering daarvoor veil heeft.
Onder die gemeenten die voorlopig weigerden zo'n deradicaliseringsambtenaar aan te stellen zijn ook de gemeenten Sint-Joost-ten-Node en Koekelberg, ook al maken die eigenlijk deel uit van het Kanaalplan van federaal minister Jambon. Burgemeester van Sint-Joost Emir Kir (PS) reageert door te zeggen dat het om een strategische keuze gaat.
Preventiecentra
"Wij hebben in het begin van de legislatuur inderdaad geweigerd zo'n voltijdse kracht aan te stellen. Bij ons is het de preventieambtenaar die zich bezig houdt met de problematiek van radicalisering", aldus de burgemeester in La Capitale. "Wij hebben ervoor gekozen om deze missie te decentraliseren en in te zetten op sociale preventiecentra in elke wijk, die worden geleid door opvoeders, psychologen en juristen."
"Onze manier van werken werpt trouwens duidelijk zijn vruchten af", vervolgt Kir, verwijzend naar het lage aantal Syriëstrijders uit de gemeente. "Wat die subsidie betreft, die hebben we geweigerd."
In Koekelberg klinkt het dan weer dat er niet echt nood is aan een voltijdse kracht die zich met radicalisering bezig houdt. "Ook wij hebben een preventieambtenaar, die speciale opleidingen heeft gevolgd op vlak van radicalisering. Toch zouden we een specialist wel kunnen gebruiken. Er is er één voor het hele Brusselse gewest, maar die is quasi constant actief in Sint-Jans-Molenbeek", aldus burgemeester Philippe Pivin (MR).
In de marge liet minister Jambon (N-VA) ook optekenen dat het Kanaalplan in een volgende fase treedt, waarbij nu ook de politie van Brussel-Stad, Koekelberg, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Anderlecht en Sint-Gillis op versterking mag gaan rekenen.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.