De man die donderdagochtend een huisarts neerstak in Vorst, is officieel in verdenking gesteld voor poging tot moord. Zo'n geval van extreem geweld op een dokter beroert natuurlijk de gemoederen. Maar is de agressie tegenover artsen ook echt toegenomen? De Nationale Raad van de Orde der Artsen is bezorgd en heeft in overleg met de overheid een 'centraal meldpunt agressie' opgericht.

Donderdagochtend werd een huisarts in Vorst neergestoken aan zijn deur. De dader blijkt een voormalig patiënt te zijn, de arts vecht momenteel nog voor zijn leven in het ziekenhuis. In december van vorig jaar kwam bij een soortgelijk incident in Izegem een dokter om het leven.

Tine Dusauchoit is al jarenlang huisarts in Brussel. Het nieuws over haar collega uit Vorst die in zijn praktijk is neergestoken door een verwarde patiënt, grijpt haar aan, zegt ze aan BRUZZ. Toch heeft ze niet de indruk dat de agressie tegenover huisartsen toeneemt.

Volgens de federale politie waren er in het Brussels gewest vorig jaar 11 gevallen van fysiek geweld tegen artsen, tandartsen en apothekers. Een stijging met twee gevallen tegenover 2010. Het is moeilijk om uit zulke lage cijfers conclusies te trekken. Bij Orde der Artsen vermoeden ze dat huisartsen gewelddaden niet altijd aangeven. En al zeker niet als het om verbaal geweld gaat.

In een persbericht zegt de Orde der Artsen dat het de “de groeiende bezorgdheid van artsen en andere gezondheidswerkers voor het zorgwekkend aantal daden van geweld van patiënten deelt. Het is onaanvaardbaar dat personen die zorg verstrekken aan de bevolking, dit niet in veilige omstandigheden kunnen doen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni