Het Federaal Migratiecentrum (Myria) stelt in zijn jaarrapport 2016 vast dat er in België nog te vaak een systematisch opjaagbeleid is van Romabedelaars in het kader van overlastbestrijding. Maar dat is volgens het centrum contraproductief voor strafrechtelijke onderzoeken naar mensenhandel en de uitbuiting van bedelarij. Door de slachtoffers weg je te jagen, maak je een onderzoek onmogelijk.
Effectiever dan bedelaars te verjagen of te verbaliseren, wat vaak op niks uitdraait omdat ze zich dan gewoon verplaatsen, is het discreet observeren van de bedelaars om te achterhalen of er een crimineel netwerk achter zit. "Op een bepaald moment komen de bedelaars in aanraking met hun uitbuiter. Als je dan de geldoverdracht kunt fotograferen, is dat belangrijk bewijsmateriaal," zegt Stef Janssens van Myria aan BRUZZ.
Brussels dossier
Janssens geeft het voorbeeld van een Brussels dossier rond gehandicapte Romabedelaars die werden uitgebuit door een Roemeense familie. "Op een bepaald moment moest de bedelaar, het bedelslachtoffer dus, het geld opgerold in een sigarettenpakje steken, wat verder gaan en het heel discreet overhandigen aan zijn uitbuiter." Op het proces tegen de familie werden gevangenisstraffen van 44 maanden uitgesproken, mede dankzij zulke foto's.
Criminele netwerken
Observaties kunnen volgens Janssens dus hele criminele netwerken blootleggen. "En dan zie je dat die ook slachtoffers dwingen om winkeldiefstallen te plegen of andere soorten diefstallen te plegen. En dat er soms ook slachtoffers tussen zitten die ook seksueel uitgebuit worden. Dat bedelen is dus maar het topje van de ijsberg."
Het jaarrapport van Myria heet 'Mensenhandel en mensensmokkel: Bedelaars in de handen van mensenhandelaars' en werd vandaag voorgesteld. Op 18 oktober is het de Europese Dag tegen Mensenhandel.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.