Dreigt een icoon van het Brusselse nachtleven na net geen dertig jaar te sluiten? Technoclub Fuse wacht op verlossend nieuws van de politiek, maar die is zelf gebonden aan de wet. De vraag is of het dossier de rechtbank uitblijft.
| The Fuse
Het was een stiller weekend dan gewoonlijk in de Blaesstraat. Nachtclub Fuse, al bijna 29 jaar de technotempel in de wijk, hield de deuren dicht. De strikte geluidsnormen die hen waren opgelegd door de milieuadministratie Leefmilieu Brussel bleken financieel moeilijk haalbaar. Na inspectie was de club eind december verplicht om 2 uur ’s nachts te sluiten. Binnen mag er voortaan niet meer dan 95 decibel lawaai zijn. Voor nachtclubs geldt in Brussel normaal gezien een maximumniveau van 100 decibel, op voorwaarde dat de buren thuis geen geluidshinder lijden. Donderdagavond besloot de club te sluiten in afwachting van een nieuwe uitspraak over deze regel.
Eén buurman zal alvast beter hebben geslapen. Hij woont pal naast de Fuse, in een pand dat hij ook verhuurt. Of dat probeert hij toch, want door geluidsoverlast krijgt hij zijn appartementen al jaren niet op de markt. Dat zei hij vrijdag aan Het Laatste Nieuws en bevestigt hij aan BRUZZ. Gedane isolatiewerken en het ontbrekende huurgeld hebben hem al een half miljoen gekost, schat hij. Zowel hijzelf als het lokale buurtcomité benadrukken dat hij niet de enige is met geluidshinder.
"Het is onjuist en gevaarlijk om te zeggen dat het bestaan van de discotheek wordt bedreigd door één enkele buurman"
De buurman stapte, net als vier andere buren, naar Leefmilieu Brussel met een klacht. In zijn woning zijn tijdens nachtelijke feesten bij Fuse geluidswaarden van 37 tot 39 decibel gemeten: tien tot vijftien decibel boven het ‘normale’ geluidsniveau in zijn huis overdag. Volgens de wet mag dat verschil hoogstens zes decibel zijn. En terwijl Fuse met de andere klagers een oplossing wist te bemiddelen, is dat met hun directe buurman niet gelukt. De man sloeg een bod op zijn huis af; Fuse zegt de nodige isolatiewerken niet te kunnen betalen. De twee staan nu voor een juridisch spel waarin ook de Brusselse politiek zich roert. Want een gesloten Fuse, zegt onder meer burgemeester Philippe Close (PS), “moet zo snel mogelijk weer open”.
Icoon in Brussel
De burgemeester staat daarin niet alleen. Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) benadrukte al dat de hele regering een oplossing wil. De politiek toont daarmee gehoor voor de kreten uit het nachtleven. Het was vrijdag snel duidelijk dat Fuse forse steun geniet bij de Brusselse jeugd, feestliefhebbers, toeristen en prominente dj’s. Namen als Dave Clark, Laurent Garnier en Job Jobse sprongen die dag meteen in de bres voor hun geliefde technohuis. Een online petitie om de club te redden werd op drie dagen ruim 50.000 keer ondertekend.
“Veel mensen beseffen nu pas wat ze kwijt zijn. Fuse verovert op de ene of andere manier een plaats in je hart, het heeft een ziel,” vertelde oud-uitbater Olivier Ramoudt vrijdag aan onze redactie. “Je kunt met de Fuse internationaal en toeristisch uitpakken. Het is niet voor niets dat de stad al zo lang achter onze visie staat,” zei mede-oprichter Thierry Coppens erover. Hij opende de club in 1994 samen met Peter Decuypere, met wie hij het jaar ervoor al maandelijkse gayparty's organiseerde in hetzelfde pand in de Blaesstraat. Dat was toen nog een latin club, El Disco Rojo, populair bij de Spaanstalige gemeenschap in Brussel. In de jaren 70 en 80 passeerden er grote namen als zanger Julio Iglesias. Er was plaats voor dans, maar ook voor film, want het gebouw in de jaren 20 eigenlijk gestart als buurtcinema. Nu, honderd jaar later, is het een referentie voor elektronische muziek geworden. De merknaam Fuse is dat evenzeer.
Stunt?
Precies omwille van die status en culturele waarde hoopt Fuse nu op een uitzondering op de geluidsregels. De club heeft bezwaar aangetekend bij het Milieucollege, dat beslissingen van Leefmilieu Brussel eventueel kan vernietigen. “Maar wij volgen gewoon de wet,” herhaalt de woordvoerster van Leefmilieu Brussel. Het is dus lang niet zeker of het College de administratie ongelijk zal geven. Ook bevoegd minister Maron zegt dat hij zijn administratie niet zomaar kan terugfluiten. Hij hoopte vorige week luidop dat de buurman zijn klacht liefst zou intrekken. Vandaag geeft Maron geen nieuwe commentaar. Ondertussen wordt hij publiekelijk opgepookt door zijn regeringscollega Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) om deze week nog een oplossing te vinden.
Dat zal wellicht niet lukken, want het Milieucollege komt pas volgende week opnieuw samen. Ook Fuse wil tot dan even niet meer reageren. Een buurtcomité uit de Marollen spreekt nu al over een gerichte communicatiestunt. “Het is onjuist en gevaarlijk om te zeggen dat het bestaan van de discotheek wordt bedreigd door één enkele buurman, terwijl een papieren petitie net voor de pandemie al 65 handtekeningen had verzameld van direct betrokken bewoners,” liet het weten in een persbericht. Andere buren, zelfs een 83-jarige vrouw, lijken dan weer te slapen als marmotjes.
De discussie wekt nu al vragen rond de rol van nachtclubs in de stad. Wat het Milieucollege ook beslist: zowel Fuse als de buren kunnen nog naar de rechter. Zo’n procedure duurt al snel enkele maanden. “Het is te vroeg om precedenten te vrezen,” sust Leefmilieu Brussel. “Eerst zoeken we voort naar een oplossing.”
In het nieuws omdat
Nachtclub Fuse is sinds vorige week dicht. Een bevel van Leefmilieu Brussel om de muziek stiller te zetten en vroeger te sluiten vonden de uitbaters financieel onhaalbaar.
Over welk dossier gaat het?
Vijf buren hadden de voorbije maanden en jaren geklaagd over geluidsoverlast. Met één van hen is geen oplossing gevonden. Hij kreeg gelijk van de milieu-inspectie.
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Fuse , Alain Maron , geluidsoverlast , Leefmilieu Brussel , Marollen , Brusselse nachtleven
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.