| "Alles wat niet reglementair is, zoals onderhuur of werken zonder verblijfsvergunning, doet zich meer voor in Sint-Joost dan in Schaarbeek, omdat Sint-Joost daar geen sancties meer kan voor opleggen."

Politie in de rosse buurt: 'Alles wat niet-reglementair is, trekt naar Sint-Joost'

Jasmijn Post, Vera Tylzanowski
© BRUZZ
31/10/2018

De rosse buurt achter het Noordstation bestaat maar uit een paar straten. Toch geldt in dezelfde straat soms een ander reglement. De carrés in de Linnéstraat en Plantenstraat liggen immers voor een gedeelte op het grondgebied van Schaarbeek, en voor een gedeelte in Sint-Joost-ten-Node. Johan Debuf, hoofdinspecteur bij de politiezone Noord, vertelt wat dat in de praktijk betekent voor de politie.

In 2009 stelden burgemeesters van de gemeentes Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node samen met het parket, de politie en de belangenvereniging voor prostituees, Utsopi en Espace P een prostitutiereglement op. Daarin werd vastgelegd aan welke voorwaarden de ruimte en de sekswerker moeten voldoen om de activiteiten uit te mogen voeren.

Dat reglement trad in 2011 in beide gemeentes in werking. Algauw ondervond de burgemeester Emir Kir (PS) van Sint-Joost-ten-Node dat hij te maken kreeg met problemen waarvoor het reglement geen oplossingen bood. Illegale onderhuur en meisjes die zonder papieren aan het werk zijn, wilde hij aanpakken door de ramen tussen 23 uur en 6 uur ‘s morgens te sluiten.

Het reglement werd aangepast, maar zonder overleg met de gemeente Schaarbeek of de sector zelf. Sekswerkers stapten daarop naar de Raad van State, die het nieuwe reglement van Sint-Joost vernietigde, zo vertelt hoofdinspecteur Johan Debuf.

De gemeente Sint-Joost-ten-Node heeft daarop een nieuw reglement opgesteld. Daar staat in dat de carrés in omgeving van de nieuwe crèche in de Linnéstraat moeten worden gesloten vanaf januari 2019. "Dat reglement wordt aangevochten door een aantal uitbaatsters bij de Raad van State, volgens info van Utsopi. We moeten nog zien wat daarvan komt."

Alles wat niet reglementair is, zoals onderhuur of werken zonder verblijfsvergunning, doet zich meer voor in Sint-Joost dan in Schaarbeek, omdat Sint-Joost daar geen sancties meer voor kan opleggen.

Hoofdinspecteur Johan Debuf

Op dit moment is er aan de kant van Sint-Joost-ten-Node dus een prostitutiereglement zonder mogelijkheid tot sancties. "Nu heeft Schaarbeek een reglement waarop we ons baseren tijdens onze controles als het gaat om inbreuken, terwijl er in Sint-Joost niet langer een reglement is om op terug te vallen. Het gevolg is, dat mensen die zich niet aan de regels houden aan de kant van Schaarbeek en een sanctie opgelegd werden soms verhuizen naar Sint Joost."

"Omgekeerd zien we dat iemand die het goed bedoelt en de regels wil volgen, soms naar Schaarbeek trekt. Alles wat niet reglementair is, zoals onderhuur of werken zonder verblijfsvergunning, doet zich meer voor in Sint-Joost dan in Schaarbeek, omdat Sint-Joost daar geen sancties meer kan voor opleggen."

Samenwerken

Burgemeester Kir had volgens Debuf goed ingezien wat de problemen waren in Sint-Joost-ten-Node. Hij bevestigt dat veel van die problemen zich 's nachts voordoen. De manier waarop Kir de problemen wilde oplossen, bleek echter contraproductief. "Kir heeft een eenzijdige beslissing genomen, zonder overleg met Schaarbeek of met sector. Dat is zijn recht als burgemeester, maar op zijn manier van aanpakken is wel gereageerd."

Nog beter zou het volgens Debuf zijn, als er een gewestelijk reglement komt. "Een overkoepelend beleid zal een betere leidraad zijn, en wettelijk steviger overeind blijven," zegt Debuf. "Maar dan wel in samenwerking met de mensen die in de sociale sector werken ten voordele van de prostitutie, en mensen die de prostituees vertegenwoordigen."

"We zitten met een probleem met verschillende wetgevers, gemeentelijk en gewest, die niet op elkaar zijn afgestemd. We moeten consequent zijn. Een samenwerking tussen Brussel, Sint Joost, Schaarbeek en het gewest zou misschien tot iets werkbaars leiden."

Een overkoepelend beleid zou een betere leidraad zijn, en wettelijk steviger overeind blijven.

Hoofdinspecteur Johan Debuf

Nieuwe cel

Om een aantal andere problemen aan te pakken, werkt de politie aan een actieplan. "Doordat de wijk altijd actief is, en mensen in beschonken toestand in cafés rondhangen, komt die kleine criminaliteit veel voor, die het onveiligheidsgevoel in die buurten versterkt."

"We zijn nu bezig met een aantal specifieke projecten uit te werken, nadat we eerst de grootste problemen hebben geïdentificeerd. Dat gaat vooral om drugsdealers en inbraken in voertuigen, maar ook diefstallen bij Flixbus en Eurolines, de vele vechtpartijen en kleine agressies in de Aarschotstraat."

In het actieplan is ook een nieuw op te richten cel opgenomen. Die zou dagelijks aanwezig zijn in de wijk. "We willen meer blauw op straat. Er zouden constant patrouilles moeten zijn," sluit Debuf af. "Dat werkt ontradend, zodat mensen zich meer op hun gemak voelen." Het voorstel moet eerst nog worden voorgelegd aan het politiecollege.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , prostitutiebeleid , Emir Kir , Bernard Clerfayt , politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni