De plotse toename van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Brussel eind vorige week lijkt alweer onder controle. “Na het weekend liggen de cijfers een stuk lager”, aldus Inge Neven, hoofd van de gezondheidsinspectie van Brussel. “Wellicht was de opflakkering te wijten aan de algemene versoepeling van de maatregelen twee weken geleden.”
Aantal besmettingen in Brussel weer onder controle: 'Niets wijst op een grote opstoot'
Eind vorige week steeg het aantal nieuwe besmettingen in Brussel plots fors met tachtig procent ten op zichte van de week voordien. In de week van maandag 29 juni tot zondag 5 juli steeg het aantal bevestigde besmettingen plots van 77 tot 142, ofwel een stijging van 84 procent. Daarmee week Brussel af van de rest van het land, waar het aantal nieuwe besmettingen in dalende lijn bleef.
De stijging was voornamelijk zichtbaar tegen het einde van de week. De cijfers blijven wel laag met 1,1 positief geval per 10.000 inwoners. En intussen lijkt de toename van het aantal besmettingen met het coronavirus in Brussel opnieuw onder controle. “Na het weekend liggen de cijfers alweer een stuk lager”, aldus Inge Neven van de gezondheidsinspectie van Brussel.
'Alert gereageerd'
"We vinden geen directe uitleg voor de stijging van het einde van vorige week, dus waarschijnlijk is deze te wijten aan de algemene versoepeling van de maatregelen de afgelopen weken", aldus Neven. “We hebben wel zeer alert gereageerd. We hebben uitgezocht of we de verschillende positieve gevallen met elkaar in verband konden brengen, maar dat blijkt voor het grootste deel niet het geval. Dat stelt ons gerust, omdat dan het virus minder snel verspreid wordt."
"We hebben geen verband teruggevonden tussen de individuele besmettingen. Niets wijst dus op een grote opstoot.”
Het aantal clusters waarbinnen het virus verspreid werd bleef ook beperkt. Zo kende een school in Evere dertien besmettingen. “Enkele leerkrachten zijn besmet geraakt tijdens een etentje samen, waarna we ook in de klas enkele besmette kinderen hebben gevonden”, aldus Neven. Alle dichte (‘high risk’) contacten zijn intussen getest en in quarantaine geplaatst. De kinderen zullen ook enkele weken geen zomerkampen volgen.
De twee andere clusters bleven beperkt tot twee besmette personen. De andere besmettingen waren verspreid over de 19 Brusselse gemeentes. “We hebben geen verband teruggevonden tussen die individuele besmettingen. Niets wijst dus op een grote opstoot.”
De plotse toename in verband brengen met de samenscholing op het Flageyplein lijkt misschien een logische hypothese, maar daar heeft de gezondheidsinspectie geen aanwijzingen voor gevonden, verduidelijkt Neven. “De stijging is wellicht te wijten aan de algemene versoepeling van de maatregelen. Twee weken geleden zijn de bubbels vergroot. Mensen komen ook meer samen op straat of ontmoeten elkaar op terrasjes. Dan kan je een tijdelijke opflakkering krijgen."
Intussen is het aantal nieuwe besmettingen dus weer gedaald. De laatste drie dagen zaten we gemiddeld aan 10 nieuwe besmettingen in Brussel. Over het hele land waren er de afgelopen zeven dagen gemiddeld 85 besmettingen per dag. Dat is ongeveer evenveel als de voorbije week. "De situatie lijkt onder controle, maar we blijven de cijfers elke dag nauwgezet opvolgen.”
Het is ook essentieel dat iedereen voldoende burgerzin blijft tonen, onderstreept Neven nog. “Hou afstand, was je handen, zet een mondmasker op als het te druk is en respecteer je bubbel. En als je ziek bent, verwittig je de dokter, ga je in quarantaine en laat je je testen."
Lees meer over: Brussel , actua , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.