Akkoord bereikt over herbestemming Sint-Hubertuskerk

JP
© BRUZZ
22/09/2016

De Sint-Hubertuskerk in Watermaal Bosvoorde staat al jaren te koop. Twee projectontwikkelaars hebben een bod gedaan. De gemeente koos voor Bell Tower, die belooft dat de kerk voor een gedeelte een religieuze functie kan blijven houden.

Carlos de Meester (Bell Tower) kwam met een bod van 1,150 miljoen euro, vermeldt het persbericht van de gemeente. Dat bod werd geaccepteerd. Een tweede investeerder, Stéphane Jourdain heeft een tegenaanbod gedaan dat 100.000 euro boven dat bedrag ligt. Dat bod werd door de gemeente nooit in overwegen genomen, schrijft Le Soir. De gemeente ging niet akkoord ging met de opgschortende voorwaarden die de verkoop mogelijk moesten maken. Binnen de huidige voorwaarden voorziet de nieuwe eigenaar het behoud van een religieuze ruimte.

Bestemmingsplannen
De projectontwikkelaar Bell Tower dient zijn concrete bestemmingsplannen de komende acht maanden in. Die moeten in de komende 36 maanden nog door het Brussels Gewest worden goedgekeurd. De Meester denkt erover om op de bovenverdieping van de kerk appartementen te installeren en op het gelijkvloers een kantoorruimte. Ook denkt De Meester aan een uitbreiding van de nabijgelegen Sint-Jozefschool met een refter of sportzaal. Als de school er niet intrekt, komt er in de plaats handelsruimte. De Meester belooft dat er ten minste 350 vierkante meter beschikbaar blijft voor religieus gebruik.

Renovatie
De Sint-Hubertuskerk staat dichtbij het station Bosvoorde en het Tournay-Solvaypark en is tussen 1913 en 1931 gebouwd. De kerk is al jaren aan renovatie toe, en werd in 2010 voor publiek gesloten omdat de situatie te gevaarlijk werd vanwege afbrokkelende stenen. In 2011 schatte de toenmalige burgemeester van de gemeente, Martine Payfa (Défi) dat de renovatie 4.8 miljoen zou kosten. Dat is drie keer zoveel als het bedrag dat de gemeente jaarlijks kan investeren in de kerk. Dat bleek te duur, waardoor de gemeente de kerk te koop zette.

Weinig transparantie
Burgers klagen over weinig transparantie in het proces. De schepen van huisvesting Benoît Thielemans (Ecolo) organiseert daarom op 28 september een bijeenkomst om de inwoners van de gemeente in te lichten, schrijft Le Soir.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , actua , Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni