Leefmilieu Brussel heeft officieel het startschot gegeven voor het plaatsen van vallen om de verspreiding van de Aziatische hoornaar tegen te gaan. Deze actieperiode duurt zeven weken en richt zich op het vangen van koninginnen om nieuwe nesten te voorkomen.
Strijd tegen Aziatische hoornaars in Brussel van start
De Aziatische hoornaar is herkenbaar aan zijn zwarte kleur met oranje snuit, geel achterlijf en felgele uiteinden van de poten. In tegenstelling tot de Europese hoornaar, die groter is en een rood-geel-zwart kleurenpalet heeft, vormt deze invasieve soort een directe bedreiging voor honingbijen en andere bestuivers.
"Het is dus van primordiaal belang om de verspreiding van deze insecten, die al sterk verspreid zijn over Europa, te proberen beperken. Alleen al in het Brussels Gewest zijn er de voorbije jaren honderden nesten gemeld", schrijft Leefmilieu Brussel in een persbericht.
Leefmilieu Brussel benadrukt het belang van een doordacht en selectief gebruik van vallen om schade aan andere insectensoorten, zoals vlinders en bijen, te minimaliseren. Vallen moeten zo ontworpen zijn dat kleinere insecten kunnen ontsnappen en grotere, zoals de Europese hoornaar, niet gevangen worden. Het gebruik van verdrinkingsvallen wordt ten strengste afgeraden door hun schadelijke ecologische impact.
Nesten verwijderen
In deze periode bouwen koninginnen primaire nesten op lage hoogtes, bijvoorbeeld in schuurtjes of tuinhuisjes. In de zomer verplaatsen kolonies zich naar secundaire nesten op grote hoogtes in bomen. Om nesten te verwijderen, raadt Leefmilieu Brussel aan om professionals in te schakelen. De Brusselse brandweer komt alleen gratis tussenbeide bij levensbedreigende situaties of ontoegankelijke woonruimtes; in andere gevallen kunnen gespecialiseerde bedrijven tegen betaling worden ingeschakeld.
Om inzicht te krijgen in de verspreiding van de Aziatische hoornaar worden Brusselaars aangemoedigd om nesten te melden via waarnemingen.be. Dit helpt bij het monitoren van populaties en draagt bij aan een beter beheer. Voor dringende interventies kan contact worden opgenomen met het noodnummer 112.
Meer informatie over het beheer en bestrijding van de Aziatische hoornaar is te vinden op renature.brussels.
Lees meer over: Brussel , Biodiversiteit , aziatische hoornaar , Brussel Leefmilieu
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.