| Veel ouderen zitten niet op internet, en komen alleen te staan met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Brusselse ouderen openhartig over corona: 'Kiezen tussen mijn kinderen, dat kan ik niet'

Mats Buelinckx
20/04/2021

Hoe beleven de Brusselse senioren de coronacrisis die nu al langer dan een jaar woedt? Daarover ging De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in debat met 10 senioren van het Brusselse Ouderenplatform (BOp). “Ik heb maar drie mensen gezien dit jaar.”

Tien senioren en de directeur van het Brusselse Ouderenplatform (BOp) zijn digitaal met vier Brusselse parlementsleden, die ook in de Vlaamse Gemeenschapscommissie zetelen, in dialoog gegaan. Ze bespraken, op vraag van de commissie, hoe ouderen een gezondheidscrisis beleven in een grootstad als Brussel. Sommige ouderen waren positief over de huidige maatregelen, maar anderen zitten echt in de put.

Volgens de directeur van BOp, Roland Vrydag, is een eerste grote probleem de digitalisering. “Corona heeft ervoor gezorgd dat alles zeer snel gedigitaliseerd werd. Heel veel informatie over de vaccinaties bijvoorbeeld is enkel te vinden op online platformen. We moeten beseffen dat veel ouderen niet mee zijn met alle technologie. Dat probleem moet naar voor gebracht worden en digitale geletterdheid bij senioren moet worden ondersteund.”

Zoom BOp en VGC

De dialoog werd gevoerd via Zoom.

Eenzaamheid

Volgens veel ouderen is het de eenzaamheid die het zwaarste doorweegt. “Ik heb in het afgelopen jaar drie mensen gezien. Echt alleen zijn, dat is verschrikkelijk,” vertelt een vrouw in tranen, die liever anoniem blijft.

Volgens Nika is één knuffelcontact ook echt te weinig. “Ik ben sinds vijf maanden alleen. Als mijn kinderen langs komen, moet ik een deel buiten laten staan terwijl één iemand binnen komt. Ik geef toe dat ik heb me er niet altijd aan heb gehouden, want kiezen tussen mijn kinderen, dat kan ik niet.”

Tijdens het gesprek formuleerden enkele Brusselse parlementsleden ook hun bezorgdheden. Dominiek Lootens (Vlaams Belang) wil dat er meer proactief gewerkt wordt om ouderen te ondersteunen tijdens de crisis: "Mensen voelen zich in de steek gelaten. We moeten zelf de mensen opbellen en proberen helpen waar we kunnen. Misschien kunnen we zo de eenzaamheid ook al wat verdrijven."

Brussels Ouderenplatform voor corona

Het Brussels Ouderenplatform in pre-corona tijden, iets wat nu enorm gemist wordt.

"Onder de politici ontstond de discussie waarom we dit niet eerder hebben ondernomen en waarom we een jaar geleden niet al geluisterd hebben naar de senioren", voegde VGC-voorzitter Fouad Ahidar daar aan toe. "De dienstverlening moet nog persoonlijker worden. De mensen krijgen massaal veel folders, maar het blijft moeilijk om de juiste personen te bereiken." Tot slot pleit VGC-voorzitter Ahidar er daarom voor om in de toekomst naast een jongerenparlement ook een seniorenparlement te ontwikkelen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni