Brussels minister van Digitalisering Bernard Clerfayt (Défi) werkt aan een ontwerp van ordonnantie dat alle administratieve procedures online toegankelijk moet maken.
Clerfayt wil alle administratieve procedures online toegankelijk maken
Vorige maand nog bleek uit resultaten van de barometer digitale inclusie van de Koning Boudewijnstichting dat het Brussels Gewest fikse vooruitgang boekte wat betreft het gebruik van online overheidsdiensten.
In Brussel werden vorig jaar 81 procent gebruikers geteld, tegenover 65 procent in 2019. In Vlaanderen zijn deze percentages respectievelijk 78 en 65 procent, tegenover 75 en 63 procent in Wallonië.
Coronacrisis
"Uit deze resultaten blijkt duidelijk dat de burger steeds meer de digitale weg opgaat", klinkt het op het kabinet van Clerfayt. De Brusselse minister van Digitalisering gaat zich de komende weken dan ook bezighouden met een ontwerp van ordonnantie 'Digitaal Brussel', dat alle administratieve procedures online toegankelijk moet maken.
"8 op de 10 Brusselaars maken gebruik van e-government, een cijfer dat aanzienlijk gestegen is als gevolg van de coronacrisis en de sluiting van talrijke overheidsdiensten", aldus Clerfayt.
"En als de Brusselaars steeds meer vragende partij zijn om hun administratieve handelingen van thuis uit te kunnen uitvoeren, wil ik dit fenomeen graag versnellen door van de besturen te eisen dat ze hun diensten digitaliseren, maar ook door ondersteuning te bieden aan diegenen die het verst van de digitale technologie afstaan."
'Allemaal voordelen'
"Het is inderdaad de bedoeling om overheden wettelijk te verplichten om hun procedures online toegankelijk te maken", zegt Pauline Lorbat, woordvoerster van Clerfayt.
"Dit moet ons in staat stellen om aan de verwachtingen van de Brusselaars te voldoen, administraties aan te bieden die 24/7 open zijn, tijd te besparen, de verwerking van dossiers te versnellen, enz. Kortom, dit zijn allemaal voordelen."
Steunplan
Tot slot wil Clerfayt er ook voor zorgen dat de digitaal kwetsbare Brusselaars niet uit de boot vallen en sneller aansluiting vinden bij online overheidsdiensten.
"We hebben het budget voor digitale inclusie verhoogd en projecten ondersteund om diegenen die het verst van de digitale wereld af staan, te begeleiden. Bovendien gaan we overheden verplichten om een steunplan voor te stellen voor de mensen die het verst van de digitale wereld af staan."
Lees meer over: actua