In Congo stijgt de spanning. De hoofdstad Kinshasa maakt zich op voor gewelddadige protesten en rellen nu het mandaat van president Kabila is verstreken en er pas binnen anderhalf jaar verkiezingen zullen plaats vinden. Op de belangrijkste kruispunten zijn checkpoints opgesteld. Soldaten zijn ingezet op strategische plekken in de stad. Ook in de Brusselse wijk Matongé wordt de situatie nauwlettend in het oog gehouden.

In Matongé wonen veel tegenstanders van het Kabila-regime, zaterdag werd er nog betoogd tegen de Congolese president. Vraag is of dit vandaag opnieuw zal gebeuren, en of dat weer zonder incidenten zal zijn. De politie houdt de vinger in ieder geval aan de pols.

Inwoners in Kinshasa zelf slaan voorraden voedsel en brandstof in, als voorbereiding op een lange crisis. Familieleden van de rijke elite van Congo zijn naar buurlanden, Zuid-Afrika of Europa gevlucht.

De Verenigde Naties hebben een aantal vredestroepen in het oosten van het land herverdeeld om de aanwezigheid in de hoofdstad te versterken.

Periode van instabiliteit

Waarnemers vrezen dat het land, dat nooit een vreedzame machtsoverdracht kende sinds de onafhankelijkheid in 1960, een periode van instabiliteit tegemoet gaat. Hoewel de oppositie verklaard heeft dat ze morgen niet zullen oproepen tot massademonstraties, wordt er wel verwacht dat mensen op straat zullen komen.

De tweede (en in principe laatste) ambtstermijn van president Kabila is verlopen, maar de presidentsverkiezingen zijn uitgesteld tot april 2018. Ministers die loyaal zijn aan Kabila stellen dat logistieke en financiële problemen het onmogelijk maken om verkiezingen te houden binnen 18 maanden. Maar de oppositie betwist de redenering dat Kabila aan de macht moet blijven tot een opvolger verkozen is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni