3 miljoen euro. Die som heeft de Stad Brussel in 18 jaar tijd betaald aan een directielid van GIAL, de vzw die de informatica van de gemeente beheert. De man werd er zelfs nooit officieel aangenomen, maar werkte als zelfstandige consulent en verdiende daarmee 1.000 euro per dag.
‘Consultant’-directeur verdiende 1.000 euro per dag bij stads-vzw
Lees ook: Wanbeheer bij vzw Gial kost 2 miljoen
Dat schrijft Le Vif /L'Express vrijdag en wordt aan onze redactie bevestigd door leden van de raad van bestuur van GIAL.
Michel Leroy is Directeur Ontwikkeling bij de vzw GIAL, het informaticacentrum van de Stad Brussel. Hij blijkt sinds 2000 voor de vzw te werken, maar dan wel als zelfstandige consulent. In dat contract verbindt GIAL er zich toe om Leroy een forfaitaire prijs van 875 euro netto per dag uit te betalen. Via indexering steeg dat later naar 1.000 euro netto per dag. Zo verdiende Leroy, als schijnzelfstandige, tot 270.000 euro per jaar, goed voor zo'n 3 miljoen euro op al die jaren.
Voor dergelijk grote contracten moet er volgens de wet een openbare aanbesteding uitgeschreven worden, waar verschillende kandidaten op moeten kunnen intekenen en de beste onder hen wordt weerhouden. Dat gebeurde hier niet.
Maar zulke contracten moeten ook goedgekeurd worden door de overheid die aan het hoofd staat van de vzw, in dit geval de Stad Brussel. 18 jaar lang verscheen zo de handtekening van de opeenvolgende bevoegde schepenen onder het contract: Carine Vyghen, Freddy Thielemans, Marie-Paule Mathias en Karine Lalieux, allemaal PS-leden. Vandaag is PS-schepen Mohamed Ouriaghli voorzitter van de raad van bestuur.
Derde keer dat vzw in opspraak komt
De cijfers blijken uit een audit van de nieuwe directie van de vzw GIAL. Zij laten weten zelf verstomd te staan van de bedragen. “Je kan voor die prijs een consultant voor enkele weken engageren, maar niet gedurende 18 jaar”, zegt huidig afgevaardigd bestuurder Mary-Odile Lognard aan Le Vif. Het contract van Leroy werd in december 2017 dan ook verbroken door de nieuwe directie, al staat die laatste in het organigram op de website van GIAL nog steeds onder de directieleden vermeld.
Het is lang niet de eerste keer dat de vzw GIAL in opspraak komt. Al in 2006 sloeg de vzw een gat van 2 miljoen euro door wanbeheer. Twee ambtenaren en twee werknemers werden toen ontslagen, maar in 2016 vermoedde de Stad zelf opnieuw fraude en geknoei met overheidsopdrachten. Yves Vander Auwera, die toen amper zes maanden aan het hoofd stond van de vzw, werd ontslagen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.