Billie, het voormalige café Monk, heeft donderdagmiddag officieel de deuren geopend in bijzijn van pers en politici. De nieuwe eigenaars wilden het concept van Monk zoveel mogelijk behouden. Het vernieuwde café komt wel met een eigen Billie-bier, dat zich volgens de nieuwe uitbaters "perfect verhoudt tot de spaghetti" die er opnieuw wordt geserveerd.
Billie, het voormalige café Monk, opent officieel de deuren
Na een testdag een dag eerder, is het donderdag tijd voor het echte werk: Billie opent officieel de deuren. De opening van het café op de Sint Katelijnestraat 42 werd eerst symbolische afgetrapt door Limburgs-Brusselse stand-upcomedian Erhan Demirci.
Het voormalige café Monk kreeg een nieuwe naam, een fris logo, andere verlichting en een grondige opfrisbeurt. Zo werden alle koel-, tap- en werkapparatuur in de kelder, het café en de keuken gemoderniseerd. Ook kwam er een groendak boven het eetzaaltje en werden akoestische panelen geplaatst om het geluid te dempen.
Bier en bolo
Bierliefhebbers lijken er specifiek verwend te worden. Het café komt met een eigen Billie-bier, in samenwerking met de lokale brouwerij Belgoo. "Het is een echt Belgisch bier, een Belgische IPA die zich perfect verhoudt tot de spaghetti die we zullen serveren", zo stelt één van de nieuwe uitbaters, Dries Heyman.
Het café introduceert eveneens een innovatief tapsysteem voor 'tankbier'. Dat zou beter van kwaliteit zijn en bevat niet langer koolstof, zoals bij tapbier wel het geval is. De druk in de tank wordt daarbij geregeld door een interne pomp. Verder werd er ook een systeem geïntroduceerd waardoor de levering van dranken heel wat efficiënter kan plaatsvinden.
Het nieuwe team wil niet veel aan het bestaande concept veranderen, vertelde Heyman eerder al. "We zijn terug met een bruin café, een ruim aanbod van bieren – ook lokale – en met cocktails. Je zult nog steeds koffie kunnen drinken terwijl je de krant leest, op vrijdag zal er gedanst worden en in het zaaltje achterin zal, net als voorheen, spaghetti geserveerd worden, met dezelfde ingrediënten en toegankelijke prijzen. We hebben gelukkig het hele keukenteam kunnen overnemen."
Lees verder onder de foto.
De vorige uitbaters, van Monk, sloten in mei vorig jaar de deuren als gevolg van onenigheid met de drankenhandelaar en eigenaar van het pand, Horeca Logistic Services (HLS).
Drankenhandelaar HLS reageert tevreden op de komst van de nieuwe uitbaters. "We zijn bijzonder blij met dit door en door Brusselse team. Als drankenhandelaar is het onze taak om de Brusselse cafés te doen overleven", aldus HLS.
'Zorgen dat Brussel Brussel blijft'
De nieuwe uitbaters zijn drie Vlaamse veertigers die geen onbekenden zijn in Brussel. Dries Heyman, afkomstig uit de marketing- en communicatiewereld, nam het initiatief.
En ook Leentje Bruyninckx, cafébazin van Roskam, stapte mee in het verhaal. "Roskam blijft mijn kindje en zal ik nooit loslaten. Maar ik stond zelf ooit als barvrouw achter de toog van de allereerste Monk, nu word ik plusmama van de nieuwe barcrew", zegt Bruyninckx. Haar wens: zorgen dat 'Brussel Brussel blijft': "Er zijn de laatste jaren heel wat ketens bijgekomen", legt ze uit.
De derde uitbater is Steven De Visscher. Hij was nog manager van café Monk onder de vorige uitbater, Filip Jans, en heeft dus heel wat ervaring. "Als zoon van een échte horecafamilie keer ik terug naar mijn roots. Als jarenlange gerant van Monk onder de vorige uitbater weet ik ook wat we er beter kunnen doen, zowel achter de schermen als aan de toog," zegt hij.
Lees meer over: Brussel-Stad , Resto & Bar , billie , café monk