Nu federaal minister van Consumentenzaken Rob Beenders (Vooruit) de betaalsystemen van festivals aan banden wil leggen, onderzoekt BRUZZ hoe festivals in en rond Brussel daarmee omgaan. Paradise City en Horst erkennen dat het systeem ruimte laat voor te hoge kosten, maar past die naar eigen zeggen zelf niet toe. Couleur Café, dat zelf geen gebruik maakt van prepaidkaarten, reageert positief.

©
Paradise City
| Een festivalbandje van Paradise City met prepaidsysteem.
Brusselse festivals verdeeld over beperkingen op prepaidkaarten
Het merendeel van de festivalorganisatoren laat hun publiek op de festivalweide betalen via een prepaidkaart of tokens die opgeladen worden op de polsbandjes. Dat systeem wil minister van Consumentenzaken Rob Beenders (Vooruit) nu aan banden leggen, legt hij uit in De Morgen.
Daarbij bekritiseert hij de ondoorzichtigheid van die zogenaamde tokens en onderzoekt hij de reden waarom er niet met bankkaart of gsm betaald kan worden. Daarnaast uit hij ook kritiek op de 'buitensporige kosten' die worden aangerekend om het resterende bedrag op de betaalkaart terug te krijgen.
De minister van Consumentenzaken wil over het algemeen dat er voortaan "geen winst meer kan gemaakt worden op de prepaidkaarten op festivals".
Couleur Café reageert positief op die voorstellen. Zelf houdt het festival als een van de laatste nog vast aan papieren bonnetjes, maar staat ook toe om te betalen met een betaalapp.
"Wij staan erop festivalgangers de mogelijkheid te geven om ofwel drankbonnen te kopen op het festival, ofwel hun bestelling rechtstreeks aan de bar met Payconic (intussen Wero, red.) te betalen, zonder extra tussenstap", zegt Dennis Corbesier, projectmanager bij Couleur Café.
'Het klopt dat er festivals zijn die te ver gaan met betaalkaarten en bijvoorbeeld drie euro vragen voor een refund. Maar het systeem an sich werkt goed en is zelfs beter voor de consument zolang er geen misbruik van gemaakt wordt.'
Paradise City, CEO en medeoprichter
Zo wil het festival bezoekers een transparant en gemakkelijk betaalsysteem aanbieden. “Om dezelfde reden blijven we bijvoorbeeld pintjes aanbieden aan 2,80 euro", voegt Corbesier toe.
De bezoekers lijken het betaalsysteem zonder tussenkomst van polsbandjes of prepaidkaarten te smaken. Het percentage van betalingen aan de bar ging al ieder jaar omhoog. “Vorig jaar werden 40 procent van de bestellingen rechtstreeks aan de bar betaald", voegt Corbesier toe.
Ze krikken daarom de capaciteit omhoog met extra terminals. “Dit jaar zal er voor het eerst aan elke bar op Couleur Café, zelfs de allerkleinste, rechtstreeks betaald kunnen worden.”
Refunds
Het elektronischemuziekfestival Paradise City in Steenokkerzeel werkt wel met betaalkaarten, maar kiest omwille van transparantie niet voor een systeem van tokens of digitale munten.
Het ziet vooral voordelen in de betaalkaarten: "Dit systeem is heel transparant en efficiënt. Je laadt zelf je kaart of polsbandje op met het gewenste bedrag, je ziet meteen hoeveel je uitgeeft en je krijgt een snelle service", legt Gilles De Decker, CEO en medeoprichter van Paradise City, uit aan BRUZZ.
Ook Horst-bezoekers kunnen enkel een drankje bestellen via hun polsbandje. Na afloop van het festival, dat plaatsvindt in Vilvoorde, krijgen de bezoekers twee weken de tijd om een terugbetaling aan te vragen van het overgebleven bedrag.
"“Over het systeem van de polsbandjes kregen we nog geen negatieve reacties, wel zijn er vragen om refund-periode te verlengen", verklaart Horst-oprichter Jochem Daelman. "En dat is iets dat we bekijken voor de editie van 2025."
Hij voegt eraan toe dat de kritiek een "goede aanleiding is om het eigen systeem kritisch te evalueren".
Grotere slokkoppen
Gilles De Decker (Paradise City) en Jochem Daelman (Horst) erkennen dat het gebruik van betaalkaarten ruimte laat voor misbruik. “Het klopt dat er festivals zijn die te ver gaan met betaalkaarten en bijvoorbeeld drie euro vragen voor een refund. Maar het systeem an sich werkt goed en is zelfs beter voor de consument zolang er geen misbruik van gemaakt wordt", aldus Gilles De Decker.
Paradise City vraagt 0,25 euro voor de terugbetaling van het resterend bedrag, bij Horst ligt de verwerkingskost op 1 euro.
Toch wil De Decker benadrukken dat het volledig verbieden van een prepaid-systeem nefast is. "Je zou het token-aspect kunnen verbieden, om de consument transparantie te bieden. Of de refundbedragen vastleggen, maar het volledige prepaidkaart-systeem overboord gooien, is geen goed idee."
Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Events & Festivals , Couleur Café , Horst Arts & Music Festival , Paradise City , Rob Beenders