Het hield niet op met regenen dit voorjaar, maar nu de zon steeds vaker doorbreekt, maken ook de zomerbars zich op voor een comeback. BRUZZ tipt vijf alternatieve locaties buiten de gebaande paden. Stuk voor stuk bijzondere plekken waar je mensen kunt ontmoeten en méér kunt doen dan alleen een drankje nuttigen: van een concert beluisteren met muzikanten uit de buurt tot biologische groenten uitkiezen of spontaan aanschuiven met je buurman om een maaltijd te delen.
Pieter Mylle
| Parvis 58: strandstoelen, ijsjes eten en concerten van muzikanten uit de buurt.
Parvis 58
In de schaduw van het Atomium ontstaat een gezellig buurtje, waar Café Palto in Laken het kloppende hart van is. Vorig jaar startte die bar in twee blauwe retro caravannetjes. Dit jaar is het café een gevestigde waarde voor buurtbewoners. Voor het tweede jaar op rij heeft het café toestemming om de zone voor de kerk als terras te gebruiken. “Het is een straat, maar we doen alsof het een plein is,” lacht Geralda De Vos van het café.
In afwachting van de ontwikkeling van het plein zijn er heel wat tijdelijke activiteiten gepland. Zo komt de Stad Brussel deze zomer met een chalet, dat ondernemers moet warm maken voor een project in de wijk en dat afwisselend zal worden gebruikt door bijvoorbeeld cocktailshakers, broodjesverkopers of ondernemers met een barbecueconcept.
Daarnaast breidt Café Palto het terras uit zodra het kan. "Als de zon schijnt, zetten we de ligstoelen op het gras,” zegt De Vos. Je kunt er ijsjes eten of naar een concert luisteren. Het volledige zomerprogramma is nog niet rond, maar Geralda plant een pak zomerse concerten met muzikanten uit de buurt. Alvast een tip: op 22 juni treedt de Big Band uit Jette op, met dertien muzikanten die muziek uit de jaren 1950 spelen.
Café Palto opent van woensdag tot zondag. Parvis 58 opent bij mooi weer.
Meer info: www.facebook.com/cafepalto
Smala x Bluëtte
De guinguette van boerenbedrijven Smala en Bluëtte is een goedbewaard geheim. Het ligt net buiten de stad, tegen de grens met Dilbeek in Anderlecht. Ideaal voor mensen die de drukte van Brussel even willen ontvluchten. “Je kunt er onze velden verkennen en zien hoe groenten groeien”, zegt Zosia Zaniewski. “Mensen die van tuinieren houden, komen graag bij ons om over tuinieren te praten. Ook voor mensen met kinderen is het erg leuk.”
Die groenten die geteeld worden op het landgoed gaan naar de groentepakketten van de abonnees én naar het eigen restaurant La Smala in Sint-Gillis, waar je kunt eten wat de seizoenen te bieden hebben. Op zaterdag kunnen liefhebbers ook losse producten kopen op de markt. Daar vind je overigens naast seizoensgroenten en -fruit ook producten als thee, eieren en honing.
Op het menu van de zomerbar: biertjes uit Brussel zoals Drink Drink, Zinnebir, gefermenteerde drankjes uit Sint-Gillis, zoals Skola, appelsap en zelfgemaakte thee met eigen munt. Iets eten bij het drankje kan ook: “Als mensen tomaten en komkommers kopen, kunnen ze hier zelf een lunch samenstellen,” tipt Zaniewski.
De guinguette is gemakkelijk te bereiken met bussen 116, 117 en 118. Vanaf de halte Dilbeek Vlinderstraat is het nog een paar honderd meter stappen via de Neerpedestraat naar de velden en zomerbar van Smala en Bluëtte.
Guinguette Smala / Bluëtte
Van mei tot begin november geopend op zaterdag van 12 tot 15 uur.
Meer info: www.smala.brussels
De Container
In het Elisabethpark maken buurtbewoners 's zomers dankbaar gebruik van elk gezellig initiatief waar ze hun kinderen mee naartoe kunnen nemen. Dat geldt zeker ook voor De Container, een oude zeecontainer die voor de tweede jaar op rij neerstrijkt in het park op initiatief van gemeenschapscentrum De Platoo, gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de gemeente Koekelberg.
Het concept bestaat uit een aantal cruciale ingrediënten: een klein burgerbudget, een reeks enthousiaste buurtbewoners en het zomerprogramma is rond. "Vorig jaar hadden we bokslessen, kinderactiviteiten, knutselen, conversatietafels Nederlands en iedere zondag concertjes, niet of minimaal versterkt. Er was ook een mini-buurtradio met buren die live radio maakten op het terras," herinnert Lies Van Overschée van De Platoo.
Dit jaar zijn er al plannen voor fietstochten, een buurtfanfare, filmvertoningen, meditatielessen, dansvoorstellingen en een minispeeltuintje en andere speelpret voor kinderen. Niet te missen: de geboorte van de gigantische opblaasbare reus op 21 juni, dat de openingsdag alvast aankondigt.
De Container opent vanaf 1 juli van woensdag tot en met zondag, 14 tot 20 uur.
Meer info: www.decontainer.be
Radio Guido
Radio 1070 startte - zoals wel meer mooie initiatieven - in de zomer van 2020, midden in de coronaperiode. Het werd een reizend festival in een caravan. Sinds vorig jaar heeft Radio 1070 een vaste thuisbasis gevonden op het Dapperheidsplein, onder de Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk. En zo is Radio Guido geboren.
Een greep uit het programma van dit jaar: creatieve ateliers voor kinderen tot concerten en gesprekken op de radio die achteraf nog te beluisteren zijn op radioguido.be. Het Gemeenschapscentrum De Rinck en de Cultuurdienst van de gemeente deden net als andere jaren een oproep om buurtbewoners, verenigingen en organisaties uit de buurt warm te maken om zelf iets te organiseren deze zomer.
Ook kun je er elke dag eten om 18.30 uur. "Iedereen mag aanschuiven voor een vegetarische maaltijd vanaf zes euro," zegt Sarah Van Ransbeeck van de Cultuurdienst Anderlecht. "Je betaalt wat je kunt of wilt, en wie zin heeft om te koken is ook welkom."
Verder nog op het programma: elke zaterdag kun je Nederlands oefenen tijdens conversatietafels Nederlands. Elke zaterdagavond zijn er live-concerten van voornamelijk lokale, Anderlechtse artiesten. Voor kinderen is er op zondagen een waterglijbaan. Radio Guido zwaait het zomerseizoen uit op 1 september, met een programma dat samen met kunstenhuis Zinnema werd uitgewerkt.
Radio Guido opent op vrijdag 16 augustus en gaat door tot zondag 1 september, telkens op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 21 uur.
Meer info: www.radioguido.be
Barmacie
De Barmacie is een oude apotheek in Molenbeek die bewoners van de Picardstraat hebben omgevormd tot bar, speel-o-theek en fietsatelier waar iedereen gratis een fiets kan laten repareren. Voor het vijfde jaar op rij zet de niet-commerciële bar de deuren open in de zomermaanden.
“Het idee ontstond tijdens de coronacrisis, toen we vaststelden hoe groot de verschillen waren qua belevenis van de lockdown. Sommige mensen konden genieten van een drankje in de tuin bij hun zwembad, in Molenbeek waren de parken gesloten en hoorden we de drones van de politie overvliegen,” herinnert Annekatrien Verdickt, architecte en drijvende kracht achter burgerbeweging FilterCaféFiltré, zich.
Het festival Open Streets, een initiatief van FilterCaféFiltré, springt sinds 2020 in dat gat. De Barmacie is de centrale hub van het zomerfestival in de Maritiemwijk. Dankzij de verschillende autovrije straten krijg je in deze wijk in Molenbeek een heus vakantiegevoel. Stel je voor: geen auto's, een picknicktafel en strandstoelen, voldoende speelgoed voor kinderen van alle leeftijden, lekkere limonades en Brusselse biertjes.
“Ouders vinden het heel tof," zegt Verdickt. "Ze weten niet altijd wat te doen tijdens die lange periode van de zomervakantie en komen daarom gewoon de hele dag naar de Barmacie en Open Streets. Zo vieren ze vakantie hier in de straat.”
Tip: bezoek de Barmacie op zaterdag, dan is altijd iets bijzonders te doen, zoals een concertje of een dansvoorstelling.
Het Open Streets-festival strijkt dit jaar van 8 tot 21 juli neer in de Picardstraat.
Je kunt dan dagelijks terecht in de Barmacie van 10 uur tot de laatste bezoeker vertrokken is. De rest van de zomer kun je iedere maandag je fiets herstellen in Barmacie tussen 10 en 18 uur. www.fcfatelier.be
www.openstreets.be
Meer dan 25 zomerbars in Brussel
We maakten net als vorig jaar een overzicht van alle zomerbars in Brussel. De meeste adresjes van 2023 zien we ook in 2024 terug. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:
Nieuw: Tipi Cinquantenaire opende eerder dit jaar naast de beroemde Triomfboog in het Jubelpark. Deze zomerbar uit de hippe familie van Tipi Les Etangs in Anderlecht hoort bij het 'Horizon 2030'-project, dat van het Jubelpark tegen 2030 een nieuw sociaal-cultureel centrum van België wil maken.
Verdwenen: De zomerbar in Oudergem heeft dit jaar geen vergunning gekregen. Dit jaar is er dus geen Guinguette Jeanne aan het Rood Klooster. Niet getreurd, er is een ander terras, beheerd door horecazaak la Maison du Prieur. Bij mooi weer kun je daar ook in een strandstoel ploffen.
Lees meer over: Cultuurnieuws , zomerbars , guinguette