Lotte Vermeir, de gewezen netmanager van de VRT, heeft tien keer melding gemaakt van grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft ze in een mail aan Vlaams minister van Media Cieltje Van Achter. Het nieuws staat maandag in weekblad Humo.
Mail over 'schuldig verzuim' VRT-top belandt bij minister Van Achter
Vermeir stuurde op 29 november een mail naar Van Achter, twee dagen nadat de minister in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement spitsroeden liep voor het dossier 'VRT te koop' in Humo.
In het parlement kreeg de minister de vraag of Frederik Delaplace, CEO van de VRT, werkelijk niet wist dat Vermeir klachten had geuit over het grensoverschrijdende gedrag van voormalig directeur content Ricus Jansegers. Van Achter zei dat Delaplace zich 'ongelukkig had uitgedrukt': de CEO had geen weet van formele klachten.
Vermeir maakte volgens Humo in haar mail aan Van Achter duidelijk dat ze wel degelijk een klacht heeft ingediend. Gedetailleerd beschreef ze hoe ze in de loop van twee jaar wel tien keer het gedrag van Ricus Jansegers heeft aangekaart. Telkens stuitte ze op een muur van onbegrip. Delaplace en Karen Donders, directeur publieke opdracht en HR, weigerden het gedrag van Jansegers als grensoverschrijdend te kwalificeren.
Authenticiteit mail
De lange opsomming van de vele mislukte pogingen om fout gedrag te signaleren, wijst volgens Humo in de richting van "schuldig verzuim".
"Vier andere vrouwelijke stafleden hebben ook geprobeerd Jansegers op zijn gedrag aan te spreken", schreef Vermeir. Een coach, die voor VRT werkt, weigerde hen daarin bij te staan.
In de mail is volgens Humo ook de reden te vinden waarom Delaplace in zijn interviews of verklaringen voor het Vlaams Parlement de woorden "grensoverschrijdend gedrag" niet in de mond neemt met betrekking tot Ricus Jansegers. Voor Delaplace volstaat de kwalificatie "ongepast gedrag", maar dan wel voor de twee personen die de dynamiek in zijn bedrijf verstoorden: Ricus Jansegers én Lotte Vermeir.
Van minister Van Achter heeft ze geen reactie op haar mail ontvangen, zegt Vermeir. Ze wil geen commentaar kwijt aan Humo, maar ze bevestigt wel de authenticiteit van de mail. Ook Van Achter wil niet met Humo spreken. Ze stuurt wel het volgende bericht: 'Ik ontving inderdaad een mail die betrekking heeft op een concreet personeelsdossier van de VRT en ik heb daar het gepaste gevolg aan gegeven door die aan de Welzijnsdienst van onze publieke omroep te bezorgen. Er staat immers vertrouwelijke informatie in die betrekking heeft op concrete personeelsdossiers van onze openbare omroep."
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Frederik Delaplace , Cieltje Van Achter , Lotte Vermeir , grensoverschrijdend gedrag , vrt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.