Belga image

| De ondergrondse restanten van het reusachtige Coudenbergpaleis onder het Koningsplein in het centrum van Brussel.

Middeleeuws Coudenbergpaleis opnieuw toegankelijk met ondergronds parcours

© Belga
21/10/2024

De restanten van het middeleeuwse Coudenbergpaleis onder het Koningsplein in Brussel zijn opnieuw toegankelijk voor het grote publiek. Met de audiogids 'Under-Ground' kunnen bezoekers de geschiedenis van de historische site voortaan op eigen houtje herontdekken.

Het Coudenbergpaleis stelt het parcours maandag voor tijdens een ondergrondse persrondleiding.

Van de twaalfde tot de achttiende eeuw beschikte Brussel over een immens, imposant paleis waar het kruim van de Europese middeleeuwse adel - van de Brabantse hertogen, tot de Bourgondiërs met Keizer Karel en vele andere vorsten en edelen - in luxe vertoefden. Het hof was vaak het toneel van gigantische feesten, braspartijen en circusvoorstellingen.

Maar 1731 sloeg het noodlot toe en werd het majestueuze paleis door een brand getroffen, waarna het veertig jaar in puin lag. Heel het paleis ging in vlammen op. Enkel de muren van de hofkapel en van de 'Magna Aula', de kelders en de fundamenten bleven overeind.

Plein vervangt paleis

In 1776 moeten de ruïnes van het voormalige Paleis op de Coudenberg plek ruimen voor de aanleg van het classicistische Koningsplein, ontworpen ter gelegenheid van de vijfentwintigste verjaardag van de regeerperiode van de toenmalige landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden, Karel van Lorreinen.

Pas vele jaren later, aan het begin van de 20ste eeuw, laait de interesse naar de verborgen en gebetonneerde geschiedenis weer op. Met de oprichting van het Comité d'études du Vieux-Bruxelles, een studiecomité om de geschiedenis van de stad te ontwaren, raakten meer en meer Belgen en Brusselaars in de ban van het voormalige paleis en andere verloren gebouwen uit het oude Brussel.

Alphonse Wauters, Belgisch historicus en archivaris, ontdekte niet veel later het bestaan van het paleis onder het Koningsplein. In de jaren tachtig gaan grootschalige opgravingen van start. "Dit parcours biedt bezoekers de unieke kans om het verhaal van de herontdekking van het verdwenen paleis te beleven", klinkt het bij Annelies Stalpaert, communicatieverantwoordelijke van het Coudenbergpaleis.

Herontdekking

Met het Under-Ground-parcous hoopt Stalpaert de verborgen geschiedenis opnieuw te kunnen meegeven aan Brusselaars, Belgen en Europeanen. "Met Under-Ground willen we de herontdekking van het Coudenbergpaleis onder de loep nemen", duidt Stalpaert.

Er zijn onder meer ook 3D-reconstructies van het paleis, foto's en oude VRT/RTBF-reportages te zien over de opgravingswerken vanaf de jaren tachtig. De begeleidende tekst van het parcours werd geschreven door Marc Meganck, Brussels schrijver en historicus.

Tijdens het parcours wordt de bezoeker wegwijs gemaakt in de 'verborgen stad'. "Het parcours maakt gebruik van moderne reconstructietechnieken en stadsarcheologische vondsten om een authentiek beeld te schetsen van het leven in en rond het paleis", zo besluit Stalpaert. Het Under-Ground-parcours is inbegrepen in de toegangsprijs van het museum, en kost 10 euro. Bezoekers kunnen ook een duoticket kopen voor Coudenberg- en BELvue-museum.


Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni