MuseumPASSmusées blaast zes kaarsjes uit en viert dat met een nieuw record. Zo registreerde de museumpas, het grootste museumabonnement van het land, het afgelopen jaar (september 2023 - september 2024) meer dan 1 miljoen bezoeken. De pashouder die het miljoenste bezoek aflegde, Jo De Maeyer uit Kruibeke, werd vrijdag feestelijk in de bloemetjes gezet in het MIMA, in Brussel.
Museumpas breekt record op zesde verjaardag
"De pas geeft me vrijheid om overal binnen te stappen maar ook om verrassing op te zoeken", zegt Jo, die er regelmatig met zijn vrouw en drie dochters op uittrekt. "Het neemt heel wat drempels weg, want je bezoekt al snel een museum dat je anders nooit zou bezocht hebben."
De Kruibekenaar was in 2018, bij de lancering van het concept, onmiddellijk fan en vernieuwt sindsdien elk jaar zijn kaart.
Wie een museumpas heeft, kan een jaar lang op bezoek bij 245 Belgische musea en hun tentoonstellingen. De kaart kost 59 euro per jaar. Per bezoek met een museumpas betaalt museumPASSmusées de helft van het volledige tarief aan het bezochte museum.
Daarnaast krijgen musea ook een commissie per verkochte pas. Ook voor de pashouders zit er meer in de kaart dan enkel bezoekjes. Zo zijn er ook kortingen op treintickets en in museumshops. Steeds meer mensen vinden hun weg naar de museumpas.
Het afgelopen jaar waren de 200.000 actieve pashouders goed voor meer dan 1 miljoen bezoeken, 20 procent meer dan het jaar voordien. De bezoeken leverden de museumsector afgelopen jaar 6,8 miljoen euro op. De grote tentoonstellingen van dit jaar hebben een grote rol gespeeld in het recente succes.
MuseumPASSmusées verwijst naar het Ensorjaar, ter ere van de 75e sterfdag van de Oostendse schilder James Ensor. Kunstmuseum Mu.ZEE in Oostende werd daarmee een van de meest bezochte musea met de museumpas.
Ensor in Bozar
Maar ook de Ensor-expo's in de Brusselse musea Bozar en KBR lokten heel wat kunstliefhebbers. In Wallonië was vooral het vernieuwde CAP/Museum Schone Kunsten Bergen populair, dankzij de expo rond Auguste Rodin, het brein achter het beeld 'De Denker'.
Daarnaast kiest steeds een diversere groep voor de museumpas. "Waar de museumpas in het begin vooral museumfans trok, zien we dat ook andere doelgroepen nu hun weg naar ons vinden, zoals families en dagtrippers", vertelt Erika T'Jaeckx, directeur van museumPASSmusées. "We willen ook het diverse en vaak laagdrempelige aanbod onderlijnen. België telt heel wat verschillende musea: van het Speelgoedmuseum tot het Jenevermuseum, er is voor iedereen wel wat."
Vanaf 2026 kunnen pashouders ook terecht bij de Brusselse musea KANAL-Centre Pompidou en het Museum van Elsene. "Momenteel onderhandelen we ook met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. We willen van iedereen 'museum lovers' maken", zegt T'Jaeckx.
Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , museumpas , museumpassmusées , MIMA
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.