GLITCH WITCH van Meg Stuart, Damaged Goods & Dance On Ensemble. Gepresenteerd door Kaaitheater en Charleroi danse / La Raffinerie

Laura Van Severen

| GLITCH WITCH van 4 tot 6 december in La La Raffinerie, gepresenteerd door Kaaitheater en Charleroi danse / La Raffinerie

Opvoeringen Kaaitheater nog tot eind 2026 vanop locatie

SM
03/12/2024

Het Kaaitheater op het Saincteletteplein ging in de zomer van 2022 dicht voor verbouwingswerken. De geplande verhuizing naar het vernieuwde en uitgebreide gebouw wordt met ruim twee jaar uitgesteld omdat de werf vertraging opliep. De zogenoemde nomadische werking van het cultuurhuis wordt dus zeker tot eind 2026 verlengd.

Op 18 juni 2022 nam het Kaaitheater met Bye Bye Kaai afscheid van zijn vaste stek op het Saincteletteplein. Het cultuurhuis ging daarop minstens twee jaar nomadisch rondtrekken door de stad. De tussenperiode die oorspronkelijk twee jaar zou duren, wordt nu verlengd tot zeker eind 2026. De heropening van het gebouw zal wellicht in 2027 zijn. Het Kaaitheater bestaat dan 50 jaar.

De kantoren zijn sinds de start van de renovatiewerken naar panden van de Vlaamse Gemeenschap verhuisd, naast GC De Kriekelaar. Het Kaaitheater bleef een programma presenteren in zijn eigen Kaaistudio's en bij een hele reeks theaters en culturele partners in Brussel en in de Rand. Momenteel wordt negentig procent van het programma van het Kaaitheater in samenwerking met partners gepresenteerd.

Vernieuwd Kaaitheater op Saincteletteplein

De renovatie- en verbouwingswerken van het Kaaitheater – vroeger bekend als het Lunatheater – zouden oorspronkelijk twee jaar duren, maar liepen intussen twee jaar vertraging op. Oorzaak daarvan is een samenloop van omstandigheden: aanvullende eisen naar brandwerendheid, in combinatie met de complexiteit en coördinatie van de site. Het Facilitair Bedrijf coördineert het bouwproject voor de Vlaamse overheid, die bouwheer is bij de realisatie van het project.

Het Brusselse bureau architectenatelier ambiorix (aaa) ontwierp de uitbreiding van het Kaaitheater met onder andere een nieuwe tweede zaal en extra repetitieruimte. Het atelier staat ook in voor de renovatie van de grote zaal.

191223 kaaitheater stadsbalkon

| Het stadsbalkon, met zicht op het Kanaal en het KBC-gebouw.

Een concrete datum voor de intrek in het nieuwe gebouw is er nog niet. Na de ingrijpende werken komen er in het vernieuwde Kaaitheater een gerenoveerde grote zaal voor 700 personen, een tweede zaal voor 200 personen en een stadsbalkon waar openluchtpresentaties kunnen plaatsvinden.

Cultuurhuis als stadsnomade

Het afgelopen anderhalf jaar hebben instellingen als KVS, Bronks, CC Westrand/Dilbeek en Ancienne Belgique hun deuren geopend om samen met Kaaitheater een programma te presenteren. Het cultuurhuis trok ook de taalgrens over, met voorstellingen bij partners als Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Charleroi danse en Théâtre Varia.

De organisatie van Kaaitheater is alvast positief over de samenwerkingen die het had met de verschillende huizen. Verder laat deze tijdelijke nomadische werking toe om te experimenteren en een nieuw publiek op te zoeken.

“Zodra je in de zalen komt, zie je dat het publiek jonger en diverser is”, vertelt zakelijk coördinator Valerie Vernimme. “Omdat we met andere partners samenwerken, experimenteren we ook nog meer op vlak van programmatie. We zien dat we een breder publiek bereiken. De uitdaging wordt nu om dat publiek ook naar het vernieuwde Kaaitheater mee te krijgen.”

Het huis zette de afgelopen jaren erg in op toegankelijkheid, met onder andere een 'Pay what you can'-prijsbeleid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Podium , Kaaitheater , verbouwingen , Saincteletteplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni