Ramiro Sanchez-Peña / BRUZZ

| Ramiro Sanchez-Peña baatte ComoTapas 22 jaar lang uit de Dansaertstraat.

Restaurant ComoTapas verdwijnt na 22 jaar uit Dansaertstraat: 'Onmogelijk om door te doen'

JP
© BRUZZ
01/09/2024

Restaurant ComoTapas in de Dansaertstraat sluit na 22 jaar de deuren. "Het voelt alsof alles en iedereen de kleine ondernemers tegenwerkt," zegt uitbater Ramiro Sanchez-Peña.

De zaak sloot eigenlijk al op 6 augustus, maar had de afgelopen week een uitverkoop georganiseerd. Van keukenmateriaal tot servies: alles moest weg. Uitbater Ramiro Sanchez-Peña krijgt talloze berichten van stamgasten en andere liefhebbers die er de afgelopen 22 jaar tapas kwamen proeven. Toch ligt zijn keuze vast: de zaak sluit. "Als kleine ondernemer werd het onmogelijk om door te gaan; het kostte gewoon te veel energie."

Het bekende tapasrestaurant was een geliefde plek voor studenten en liefhebbers van authentiek Spaans eten. Het concept was eenvoudig en toch uniek, geïnspireerd op de pintxos-bars in de Spaanse stad San Sebastian. In het Baskenland staan de tapas op de toog en nemen de klanten wat ze willen.

"Ondanks de eerder moderne sfeer voelt de klant zich echt in Spanje, veel meer dan in de ‘typische’ tapasrestaurants in het stadscentrum waar de hammen aan het plafond hangen," schreef de bekende culinaire blog Brussels' Kitchen ooit.

In Brussel werkte het restaurant met een transportband, zodat de klanten het eten letterlijk voorbij zagen komen. ComoTapas werkte met een all-informule, al dan niet met dranken inbegrepen.

Coronacrisis

Sinds het restaurant in 2002 zijn deuren opende, werd alles volgens de regels gedaan, benadrukt Sanchez-Peña. "Ik denk zelfs dat ik een van de eersten was die Bancontact invoerden, en ik was ook bij de eersten met de witte kassa. Maar als je alles volgens de regels doet, lijkt het alsof je uiteindelijk financieel slechter af bent dan andere horecazaken."

De coronacrisis zette de verhoudingen op scherp: zaken die "slechts een deel van hun omzet declareerden aan de staat" kregen dezelfde steun als ComoTapas, maar moesten daar volgens Sanchez-Peña minder hard voor werken. "Ik werk 90 uur per week, soms zelfs meer. Het is niet alleen fysiek zwaar werk, maar er komt ook veel bij kijken, zoals het doen van inkopen."

Er speelden nog meer zaken mee. "De parkeertarieven stegen, de straten werden eenrichtingsverkeer en door het busverkeer kan ik geen terras opzetten." Ook werd het steeds moeilijker om geschikte werknemers te vinden, zegt hij.

ComoTapas Brussel sluit, maar de franchise in Antwerpen blijft wél voortbestaan. Die zaak startte in 2010 en wordt gerund door een stel dat in hetzelfde pand woont, waardoor het makkelijker vol te houden is, denkt Sanchez-Peña. Wat zijn plannen nu zijn? "Ik ga eerst wat rust nemen en dan ga ik op zoek naar een baan als werknemer."

'Murw'

Een paar maanden geleden kwam het nieuws naar buiten dat restaurant Bonsoir Clara, ook een vaste waarde in de Dansaertstraat, de deuren moest sluiten, terwijl ook Dante in Ukkel, Le Fontainas en Les Filles het eerder al voor bekeken keken. "We zijn murw", zeiden een aantal restaurant-eigenaars toen tegen BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni