'Rupture' op Marokkaans filmfestival Fidadoc: 'Jongeren als sterren onthaald'

SV
© BRUZZ
12/06/2024

Rupture, de eerste documentaire van BRUZZ, is momenteel te zien op het internationale filmfestival Fidadoc in de Marokkaanse stad Agadir. De film werd geselecteerd voor de internationale competitie van het festival. Filmmaker Zohra Benhammou vertelt op BRUZZ-radio over hoe het hen in Agadir vergaat. Vanavond wordt bekendgemaakt of de film in de prijzen valt.

Rupture brengt het verhaal van vijftien Brusselse jongeren uit de geplaagde Peterboswijk die een trektocht maken door de Spaanse Pyreneeën. Het duo filmmakers kreeg de kans om dat verhaal met een internationaal publiek te delen in hun land van herkomst.

Met behulp van Darna vzw, een Vlaams-Marokkaans cultuurhuis, konden de jongeren uit de film er ook bij zijn. "Het was fantastisch om weer samen te zijn met de jongeren. Ze werden hier als sterren op de rode loper onthaald. Ze hebben hier een prachtige tijd gehad", vertelt filmmaker Younes Haidar.

Hoe waren de reacties op de film?

Zohra Benhammou: "Voor Younes en mij was het extra speciaal omwille van onze Marokkaanse roots. We vreesden in het begin dat het Marokkaanse publiek een verhaal van jongeren afkomstig uit een wijk in Brussel niet zouden begrijpen. Maar uit de vragen en reacties achteraf bleek dat het verhaal voor hen ook herkenbaar is."

"De mensen hier zien jongeren die niet de kansen kregen die anderen wel krijgen. Zij zijn minder bezig met het imago van de wijk of wat er speelt in Peterbos. Jongeren die hun weg zoeken: het is iets universeels. "

De documentaire volgt een groep jongeren uit de Brusselse Peterboswijk die bij wijze van overgangsritueel naar het volwassen leven een week de Spaanse Pyreneeën intrekken met jeugdwerkers van jeugdhuis D'Broej. Die methode kent bijval bij het Marokkaanse publiek: "Wat jeugdhuis D'Broej doet wordt enorm gesmaakt. Er is veel interesse om hier ook zo'n project te organiseren", vertelt Haidar.

'Uit de reacties achteraf bleek dat het verhaal ook voor het publiek in Marokko herkenbaar is. Jongeren die hun weg zoeken: het is iets universeels'

Zohra Benhammou

Filmmaker

Gisteren was er ook een screening in de Aït Melloul-gevangenis van Agadir. Hoe verliep dat?

Zohra Benhammou: "Mocht ik niet voor de mensen gezeten hebben, was ik in tranen uitgebarst. Het was erg speciaal om te horen hoe zij ernaar kijken als mensen die vastzitten. Kijken naar de beelden van Younes in de bergen was voor hen een kans om even 'buiten' te zijn."

"Daarnaast hebben ze veel meegemaakt en zelf ook kansen gemist. Er was bijvoorbeeld een vrouw die liet weten dat ze zo'n bezinningsreis in de bergen zelf ook had kunnen gebruiken als jongere. Ook de vier seizoenen die in de film zitten als metafoor voor de onvoorspelbaarheid van het leven sloeg aan. Dat het leven op en neer gaat, is voor hen een geruststelling."

Het duo kan nu bekomen van een druk programma met masterclasses, ontmoetingen met andere filmmakers, vertoningen van de andere films en interview met de Marokkaanse media. Vanavond zal duidelijk zijn of Rupture in de prijzen valt.

Rupture

Rupture, de eerste BRUZZ-documentaire, brengt het verhaal van 15 jongeren uit de Brusselse Peterboswijk in de Spaanse Pyreneeën. De film ging op 22 maart 2024 in première op het filmfestival Docville.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni